Conservarea biodiversității, ecoturism și educație ecologică în Ținutul Zimbrului

0

         Conservarea biodiversității, ecoturism și educație ecologică în Ținutul Zimbrului este un proiect implementat de Fundația Ecosilvex 2000 Piatra Neamț și finanțat prin granturile SEE, 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

      Obiectivul general al  proiectului este acela de valorizare a programului de reintroducere a zimbrului în libertate, de sprijinire a dezvoltării durabile și consolidarea dezvoltării durabile și consolidarea dezvoltării societății civile la nivelul microregiunii Ținutul Zimbrului.

          Lansarea proiectului a avut loc pe data de 3 iulie 2014, la Centrul de Vizitare al Administrației Parcului Natural Vânători Neamț, din comuna Vânători. Fundația Ecosilvex 2000 Piatra Neamț în calitate de promotor are ca parteneri Administrația Parcului Natural Vânători Neamț și Norwegian Institute for Nature Research – NINA din Norvegia (cel mai mare institut de cercetări ecologice aplicate), în perioada iunie 2014 – noiembrie 2015, timp în care se deșfășoară întregul proiect. Costul total eligibil al proiectului Conservarea biodiversității, ecoturism și educație ecologică în Ținutul Zimbrului este de 82.334,72 euro, din care 73.654,72 euro reprezintă contribuția nerambursabilă a finanțatorului.

       În deschiderea evenimentului, directorul Centrului de Vizitare al Administrației Parcului Natural Vânători Neamț, Sebastian Cătănoiu a declarat că intenționează ca piesa Lângă codri de aramă, ce aparține trupei Zdob și Zdub să fie promovată ca imn al Parcului la următoarele manifestări. „Acestă melodie îmbracă foarte bine zona noastră și ar putea fi chiar un imn a ceea ce noi numim Ținutul Zimbrului”. Tot în prima parte a lansării proiectului au fost difuzate câteva imagini de la evenimentul de punere în libertate a celei de-a treia grupă de zimbri, care a avut loc pe 4 iunie, în zona Chitele din comuna Crăcăoani. „Zimbrul în libertate este un apanaj al zonei noastre și poate fi folosit ca atare nu doar pentru filmulețe, ci și pentru lucruri mai pragmatice, cum ar fi diferitele proiecte. Proiectul lansat astăzi are legătură cu zimbrul, care aparent, lăsat în libertate nu ar avea nicio valență economică ci dimpotrivă, unii cetățeni s-ar putea gândi la pagubele făcute pășunilor sau vegetației forestiere. Însă, veți vedea, acest program de punere în libertate a zimbrului se poate îmbina cu interesele comunităților și cu partea de educație publică”. Deși ideea de Ținut al Zimbrului se potrivește zonei Neamțului din România, un concept similar este folosit și de Polonia, prin  Kraina – Zubra, care se traduce Țara Zimbrului. Polonezii au în țară trei comunități importante ca număr, distanțate semnificativ din punct de vedere geografic, care lucrează sub egida Kraina – Zubra, prin care reușesc să valorifice moștenirea culturală și istorică, transformând ideea într-o poveste de succes. Un alt exemplu prin care un eveniment istoric aduce foloase economice printr-o strategie turistică bine pusă la punct, poate fi considerat și comuna Ciocănești din Suceava. Descălecatul lui Bogdan Vodă” este sărbătorit pe 14 august în fiecare an, eveniment care atrage mulți turiști. „Dacă ei și l-au luat pe Bogdan, noi ni l-am putea lua pe Dragoș, cel care  a vânat zimbrul. Acesta ar fi un lucru pe care l-am putea face noi.  Să încercăm să identificăm acest ținut cu ținutul în care Dragoș a vânat zimbrul și astfel să aducem o nouă valență a acestei zone”. 

        Proiectul care tocmai a fost demarat se clădește pe trei principii fundamentale: simplitate, inovație și continuitate pe o perioadă de 18 luni, iar grupurile țintă sunt comunitățile locale , școlile, ONG-urile, reprezentanți primăriilor și  administratorii de fond forestier.

Viorela Gherasim


Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate