CITO Târgu Neamt, locul al II-lea la Concursul Europ’Affiche

0

Centrul de Integrare și Terapie Ocupațională pentru persoane cu dizabilități (C.I.T.O.) din Târgu Neamț s-a clasat pe locul al II-lea la Concursul EuropAffiche.

Aflat la cea de a treia ediție, concursul se adresează adolescenților și tinerilor adulți cu deficiență intelectuală. „La baza proiectului stă ideea de a ajuta persoanele cu dizabilități intelectuale să-și valorifice abilitățile și competențele artistice, dar și abilitățile de comunicare. S-a dorit descoperirea țărilor Europei și frumuseților acestora. Diversitatea culturală și practicile cultural încrucișate au reprezentat principalele obiective ale concursului”, spune Elena Cucu, director C.I.T.O.IMG_7171

Cele cinci echipe participante au prezentat câte un afiș pe tema „Europa Cetăților și Palatelor Istorice, Legende și Arhitectură”.

Juriu Internațional

Comisia de Jurizare, formată din Elizabeth Bisbrouk (Fundația Jérôme Lejeune), Marie Dominique Daniel, Marie Elisabeth Herrault, graficianul și caricaturistul Mihai Pânzaru PIM, scriitoarea Luminița Aldea, artistul plastic Sophia-Cristina Lauric, jurnalista Adriana Dascălu Bulină, Codrin Scutaru – secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice şi deputatul Sanda-Maria Ardeleanu, a luat în considerare aspecte precum respectarea temei, creativitatea, modul de prezentare al concurenților sau materialele folosite pentru realizarea afișului.

Concurență la nivel național

Primele cinci echipe înscrise au fost admise în concurs. În afară de echipa C.I.T.O. din cadrul Fundației de Dezvoltare Locală Speranța Târgu Neamț, au intrat în concurs Centrul Rezidențial “Henri Coandă” Bacău din cadrul DGASPC Bacău, Complexul de Recuperare Neuro-Psiho-Motorie „Blijdorp – O Nouă Viață” Suceava din cadrul DGASPC Suceava; Asociația ”Blijdorp România” Suceava şi Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz din Cluj-Napoca.

Munca în echipă, ingredientul secret

Echipa C.I.T.O. a fost formată din patru persoane cu dizabilități (Eugen, Ionela, Ioana și Nicoleta) și doi însoțitori (Iuliana Asaftei – psihopedagog și Ciprian Iovu – asistent social). Merită menționat faptul că C.I.T.O.  a avut singura echipă în care beneficiarii și-au prezentat singuri afișul, cu punctele comune și caracterele particulare a Cetății Neamț, Castelului Saint Michel – Franța și Castelului Neuschwanstein – Germania.

IMG_7175Prima etapă a fost cercetarea. Împreună cu beneficiarii, am identificat țările din Uniunea Europeană, asupra căror țări vrem să ne oprim și să alegem o cetate sau un palat pe care să îl descriem în continuare. Am ales Germania – Castelul Neuschwanstein, Franța – Castelul Saint Michel și, bineînțeles, România – Cetatea Neamț. Am hotărât împreună cum va arata afișul, apoi beneficiarii l-au realizat. Informațiile privind fiecare stat în parte le-am căutat împreună cu beneficiarii și le-am transformat într-un limbaj simplist, astfel încât ei să le poată reține. Alături de asistentul social, au învățat detaliile, pe care ulterior le-au prezentat la concurs. Realizarea afișului a durat o lună și câteva zile. Am avut emoții înainte de concurs, dar și așteptări”, spune Iuliana Asaftei, psihopedagog și coordonatorul echipei.

C.I.T.O., prin vocea Elenei Cucu, felicită toți participanții la concurs și mulțumește organizatorilor pentru șansa de a participa la acest eveniment special dedicat tinerilor cu dizabilități. De asemenea, aduce mulțumiri și Ambasadei Franței în România, precum și celorlalți parteneri și sponsori pentru premiile oferite participanților.

Concursul EuropAffiche a fost organizat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava, la inițiativa Fundației Jérôme Lejeune, şi s-a adresat tinerilor care au peste 14 ani, dar și adulților cu dizabilităţi intelectuale.

logoEste al doilea an consecutiv când o echipă târgnemțeană obține un loc pe podium la acest concurs, după ce anul trecut C.I.T.O. s-a clasat pe locul al III-lea, la București.

Felicitări echipei formată din cei patru beneficiari, psihopedagog și asistent social! Mult succes în continuare, C.I.T.O. Târgu Neamț!

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate