Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Neamț: Măsuri după apariția unui zimbru în comunitățile umane

2

Vineri, 9 martie, zimbrii în libertate din pădurile din zona Târgu Neamț au fost tema unei ședințe a Comitetului Județean pentru Situatii de Urgență Neamț.

În urma sedintei de lucru, prefectul Vasile Panaite a solicitat reprezentanților ISU, Jandarmeriei și Parcului Natural Vânători- Neamț să organizeze patrule permanente în satul Văratec, comuna Agapia, acolo unde în ultimele zile și-a făcut aparitia un zimbru. Detalii AICI (click) și AICI (click).

Potrivit lui Răzvan Deju de la Administrația Parcului Natural Vânători-Neamț, zimbrul nu prezintă nici un pericol pentru populație. Animalul nu este microcipat și nu poate fi relocat deoarece anestezierea este aproape imposibilă. Exemplarul în cauză are circa 800 kilograme și sunt necesare 2 doze de anestezic. Dupa prima doză, zimbrul se poate speria și fugi în padure, unde există riscul să nu mai poată fi găsit pentru a doua doză de anestezic.

Reprezentantul Parcului a mai precizat că, în ciuda faptului că în padure a fost lăsată hrană pentru zimbri (nutret și mere), unul dintre legendarele mamifere vine și în sat să caute hrană. Animalul se va retrage definitiv în pădure în circa 2 săptămâni, o dată cu înmugurirea salciei. 

Salut programul derulat pentru reintroducerea în natură a zimbrului ,dar vreau să fie foarte clar: siguranța oamenilor este pe primul loc! Domnul Deju ne-a asigurat că apariția acelui exemplar de zimbru nu reprezintă nici un risc pentru oameni. Cer însă reprezentanților ISU, Jandarmeriei și a Parcului Natural Vânători să monitorizeze în permanență zona și să avertizeze populația în cazul reapariției zimbrului, până la momentul în care acesta se va retrage definitiv în pădure„, a declarat prefectul Vasile Panaite.

Potrivit informării făcută în cadrul ședintei de lucru, nu au mai fost semnalate și alte apariții de zimbri în comunitățile umane.

 

 

2 Comentarii
 1. Dana spune

  Nu este doar un zimbru ce intra prin curtile oamenilor din Agapia,in curtea tatalui meu,si-au facut prezenta un nr. de 15-19 zimbri,ei provocand mici stricaciuni.Cum ar trebui sa reactioneze daca acestia ar reveni?

  1. Andreiz spune

   Domnita sunt teroristi acesti zimbri ? iti pun bombe >? ai auzit tu vaci boi bivoli zimbri etc … care au mancat oameni ?
   tu te duci prin padure ?acolo ce ar trebui sa iti faca acesti zimbri …daca te intorci ?totusi e proprietatea lor nu ? haa ?
   se incearca reintroducerea lor in natura dupa ce flamanzii tai si ai mei stramosi iau nimicit !! la fel ca si alte specii de animale si la fel ca si padurile pe care le curatam definitiv zilnic!!
   Stima!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate