Neamț: Un zimbru a ieșit la plimbare pe ulițele din Văratec

1

Oamenii din Văratec, comuna Agapia, județul Neamț se confruntă cu un fenomen neobișnuit. Dacă în unele cazuri nu e ceva ieșit din comun să întâlnești urși sau vulpi în zonele de case învecinate pădurilor, e lucru rar să dai nas în nas cu un zimbru pe ulița satului.

Foto Facebook: Alex Baltitescu

Doar în Ținutul Zimbrului ai prilejul să vezi așa ceva, mai exact micro-regiunea suprapusă peste Parcul Natural Vânători- Neamț, locul unde legendarul mamifer cutreieră în libertate.

Cel mai probabil, acest zimbru s-a îndepărtat de turma aflată în libertate în pădurile din apropiere și-a ajuns să se plimbe nestingherit pe o uliță din satul Văratec.

Ba chiar am auzit de la niște localnici că ar căuta adăpost pe timp de noapte în grajdul unui gospodar care locuiește în zonă. Nu a creat panică, ba dimpotrivă, datorită celebrității, oamenii abia așteaptă să îl fotografieze.

Deși nu avem informații cu privire la cazuri de oameni răniți de zimbri în Neamț, vă recomandăm să nu vă apropiați de aceste exemplare, lăsându-le spațiul necesar pentru a-și regăsi drumul spre turmă. Unele studii spun că zimbrul e animal sociabil, părând a fi un animal pașnic în relația cu omul și tolerant cu alte animale.

Parcul Natural Vânători – Neamț este singurul loc din Europa în care există zimbri în libertate, semilibertate și în captivitate, parcul fiind inclus recent în ”Top 100 Destinații Sustenabile din lume”, clasament internațional realizat de experți internaționali în turism sustenabil.

În România, zimbrul a fost reintrodus în 1958, la peste două secole de la dispariție, iar în urmă cu șase ani, specialiștii Romsilva de la Parcul Natural Vânători Neamț au eliberat primele exemplare în natură, în acest moment numărul exemplarelor aflate în libertate în această arie protejată fiind de 35, între care 12 zimbri născuți liberi, semn că proiectul de eliberare a zimbrilor în natură este unul de succes. În timp, zimbrii eliberați și-au extins arealul la câteva zeci de mii de hectare.

În semilibertate se află alte 13 exemplare de zimbru și 3 viței născuți în acest an, iar în captivitate alte 7 exemplare.

Anual, specialiștii Romsilva eliberează noi exemplare în libertate, după un proces îndelungat de selecție și acomodare.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la Bucșani, Hațeg și Vânători-Neamț cu un efectiv total de peste o sută de exemplare.

*Recomandări pe aceeași temă:

Ţinutul Zimbrului: Imagini extrem de rare cu o luptă între două mamifere legendare

FOTO HUB: Fotografii spectaculoase din Ținutul Zimbrului

INEDIT: Ținutul Zimbrului, în TOP 100 Destinații Sustenabile din lume!

Ținutul Neamțului: Imagini inedite cu puii de zimbru fătați în libertate

Ținutul Zimbrului a fost desemnat DESTINAȚIE ECOTURISTICĂ!

Neamț: O altă turmă de zimbri în libertate, surprinsă în zona Crăcăoani

 

 

1 Comentariu
  1. Popa Vasile spune

    Cetateni din zona nu sant entuziasmati de prezenta zimbrului,mai degraba sant timorati,infricosati ptr acesta a ajuns aproape in mijlocul satului hraninduse din agoniseala de peste an a cetatenilor(stoguri,capite de fan ,fanarii etc) La care ajunge cu mare usurinta distrugand gardurile sau ocolurile lasandui pe acestia fara hrana animalelor proprii. Administratorul Romsilva nu ia masuri de indepartare a acestora din vatra satului spunand localnicilor ca nu au ce sa le faca fiind o iarna grea si lipsa de hrana in padure(munti). In caz de nevoie sunatii la 112. Au fost apeluri catre 112 acestea solutionanduse prin a trimite jandarmi care tot oameni sant si iei cu ajutorul a unui bat luat din curtile oamenilor. Oare ce pot face 4 jandarmi dotati cu bete imprumutate in fata unui animal de 1tona. Va multumim asteptam raspuns.
    .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate