Comuna Timișești a semnat Declarația de Reunire a R.Moldova cu România

0

Comuna Timișești a semnat Declarația de Reunire a Republicii Moldova cu România.

Inițiativa a aparținut primarului localității nemțene, iar la idee s-au raliat toți consilierii locali și membrii ai comunității, inclusiv Asociația Cultural- Socială Ozana Timișești și Centrul Cultural Timișești.

S-a întâmplat marți, 27 martie, la 100 de ani de când Sfatul Ţării decidea unirea Republicii Democratice Moldoveneşti cu România.

„Ne-am propus să semnăm Declarația de Reunire a Republicii Moldova cu România pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la Unirea din 27 martie 1918.

Este o declarație simbolică.

Suntem printre primele comune din județ care își exprimă dorința de reunire cu Basarabia. Prin această manifestare dorim să arătăm că suntem în asentimentul românilor de peste Prut, dar mai cu seamă a locuitorilor din comuna înfrățită Dereneu, care și-au exprimat de asemenea dorința de reunire dintre cele două țări surori, a declarat Vasile Mărculeț, primarul comunei Timișești.

Edilul a citit textul propus al Declaraţiei, care a fost aprobat în unanimitate, iar membrii Consiliului Local şi ceilalţi reprezentanţi ai comunei au semnat-o:

                                        DECLARAȚIE  DE  REUNIRE

                   Primarul Comunei Timișești, Consiliul Local al Comunei și Asociația Cultural Socială Ozana Timișești, 

Recunoscând unitatea spirituală, culturală, lingvistică și socială dintre cele două Țări Române, România și Republica Moldova, ne exprimăm voința fermă de reîntregire a Neamului Românesc și de condamnare a pactului nazisto – bolșevic Ribentrop -Molotov, prin care Basarabia Românească a fost ruptă pe nedrept din matca ei istorică.

Considerăm că Reunirea trebuie să se facă în virtutea istoricului act de la 27 Martie 1918, care a exprimat voința românilor din Basarabia de Unire cu Patria-Mamă.

Acest act nu a fost anulat de nici un Guvern sau Parlament și de nici o țară, rămânând valabil juridic, în virtutea dreptului internațional.

Având în vedere contextul actual și ținând cont de faptul că ne aflăm în Anul Centenarului Marii Uniri, susținem toate Declarațiile de Unire, adoptate de comunitățile de români din Basarabia, semnate de Primăriile comunale, municipale și raionale, de instituțiile de cultură și învățământ si îndemnăm pe toți compatrioții noștri să adere la idealul sfânt de Reunire, iar în Anul Centenarului Marii Uniri, să înfăptuim dreptul nostru de a reîntregi  Neamul Românesc.

Pentru motivele de mai sus și ținând cont de demersul inițiat de Asociația Cultural Sociala Ozana Timișești, în numele întregii comunități locale, Consiliul Local al Comunei Timișești adoptă Declarația de Reunire a României cu Republica Moldova.

Andreea T.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate