Deputatul Viorel Stan, despre legea care reduce tarifele pentru elevi la transportul local și evenimentele culturale

0

Dacă de obicei găsim o mulțime de defecte sistemului de învățământ din România, de data aceasta primim o veste care ne arată că se poate. Aceasta vine de la deputatul PSD Viorel Stan și face referire la Legea pentru modificarea art. 84 alin. (1) şi (4) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011.

Conform acesteia, adolescenţii din învățământul preuniversitar vor beneficia de tarife reduse cu cel puţin 50% la transportul local și vor plăti cu 75% mai puţin pentru evenimente culturale.

Proiectul a fost iniţiat de 62 de parlamentari PSD, care considerau că în forma actuală a Legii Educaţiei se creează o discriminare faţă de studenţii de până în 26 de ani, care beneficiau de tarife reduse cu minimum 50% pentru transportul local în comun. De asemenea, era limitat și dreptul autorităților locale de a stabili reduceri mai mari pentru aceste abonamente.

Acum însă, noile modificări au fost promulgate de către preşedintele Klaus Iohannis și urmează să fie puse în aplicare.

Potrivit actului normativ, reducerile vor fi aplicate pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, pe tot parcursul anului calendaristic. Astfel, toate primăriile din ţară sunt obligate să deconteze jumătate din banii pe care elevii îi dau pe naveta către şcoală, chiar dacă nu au destule fonduri în buget.

Pe lângă reducerile aplicate la mijloacele de transport, elevii vor putea obţine bilete ieftine la concerte, spectacole de film sau de teatru organizate de instituţii publice. La toate acestea, reducerile vor fi de aproximativ 75%.

Deputatul PSD Viorel Stan consideră că era una absolut necesară și că, odată cu adoptarea ei, vom vedea mai multe schimbări în bine în învățământul românesc. „Cred că legea va ajuta la reducerea abandonului școlar. Mai ales că, în prezent, abandonul şcolar atinge un procent de 40% din unităţile de învăţământ din mediul rural, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în licee. Iar una din cauzele abandonului școlar o reprezintă naveta pe care mulți copii sunt nevoiți să o facă, în fiecare zi, până la școală. Sunt mii de elevi care străbat kilometri întregi, prin noroi sau ger, a declarat acesta.

De asemenea, inițiativa va veni în ajutorul copiilor care au o situație materială precară și care, până acum, n-au avut șansa să ajungă într-o sală de spectacole sau de cinema. E un alt pas spre o școală românească mai performantă, spre rezultate mai bune la examenele elevilor, și până la urmă spre un viitor mai bun al tinerilor.

 

sursa: ZiarPiatraNeamț.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate