„Consumatorii trebuie protejați în fața scumpirilor galopante la energie și gaze naturale” – Ciprian Șerban

0

Deputatul Ciprian Șerban a transmis un nou mesaj, în care face referire la câteva noi amendamente propuse pentru protejarea consumatorilor vulnerabili în fața scumpirilor excesive ale gazelor naturale și a energiei electrice.

„Consumatorii trebuie protejați în fața scumpirilor galopante la energie și gaze naturale, impuse de liberalizarea accelerată a pieței de energie. Chiar dacă este vacanță parlamentară,

PSD lucrează la un proiect de lege care să ofere o protecție suplimentară, reală, a cetățenilor cu venituri mici în fața creșterii îngrijorătoare a prețurilor la energie și gaze naturale.

La foarte scurt timp, după începerea sesiunii parlamentare, vom depune acest proiect și PSD va solicita dezbaterea sa în procedură de urgență, astfel încât măsurile de protecție a consumatorilor vulnerabili să poată fi implementate, până la venirea anotimpului rece.

Totodată, imediat, după începerea sesiunii parlamentare, PSD va propune mai multe amendamente la Legea consumatorului vulnerabil, care a fost adoptată de Senat și se află în dezbatere la Camera Deputaților.

Ne-am fi dorit ca în Camera Deputaților să avem mai multă libertate și să aducem mai multe amendamente de îmbunătățire a Legii consumatorului vulnerabil, afectat puternic de liberalizarea sălbatică a pieței de energie, însă, există constrângeri legate principiul bicameralismului, care nu permite modificări structurale față de forma adoptată deja de Senatul României.

Principalele amendamente pe care le va propune PSD :

1. Intrarea în vigoare a Legii consumatorului vulnerabil după 30 de zile de la adoptarea ei și nu în septembrie 2022, cum prevede forma adoptată la Senat.

2. Creșterea plafonului de venituri prin care este definit consumatorul vulnerabil la 1.149 lei /membru de familie, de la de la 810 lei și, respectiv, creșterea plafonului la 2.053 lei pentru persoana care locuiește singură, de la 1.445 lei. Prin această modificare numărul persoanelor care vor beneficia de protecție va crește de la 1 milion, la 2 milioane.

3. Indexarea cu rata inflației a tuturor sumelor acordate ca sprijin pentru consumatorii vulnerabili.”

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate