Cu fapta și gândul la Ținutul Zimbrului

0

Ușor – ușor, în momentul în care este menționată destinația de ecoturism Ținutul Zimbrului, gândul se duce la zona Romsilva – Parcul Natural Vânători Neamț, atât în rândul locuitorilor, cât și al turiștilor.

Iar pentru acest lucru, pe lângă acțiunile pe care le realizează Asociația Ținutului Zimbrului de promovare și dezvoltare a microregiunii, importante sunt și acțiunile partenerilor de la nivel local, regional sau chiar național.

Aici sunt incluse, printre altele, menționările și asumarea destinației, oferirea de produse și servicii de calitate, promovarea evenimentelor și oportunitățile de petrecere a timpului liber precum și a obiectivelor din destinație.

Mulțumim fiecăruia pentru implicarea în dezvoltarea sustenabilă a destinației de turism Ținutul Zimbrului. …Pentru că o dezvoltare sustenabilă a microregiunii nu oferă beneficii doar în rândul turiștilor, dar și al localnicilor.  Cu scopul de a ne arăta aprecierea față de cei implicați într-un fel sau altul în dezvoltarea durabilă a destinației am organizat de curând Gala de ECOturism din Ținutul Zimbrului.

Faptul că Ținutul Zimbrului s-a clasat pe locul 2 în lume în ceea ce privește votul publicului în cadrul competiției Green Destinations Story Awards 2021, este o dovadă a vizibilității acestei microregiuni.

Dacă ar fi să vorbim de anul 2021,  a fost un an plin de provocări, dar și reușite.  Chiar dacă totul este incert în ultima perioadă, ceea ce duce la dificultăți în a lua decizii sau a trece la acțiune, ca în fiecare din ultimii ani s-au făcut pași pentru dezvoltarea și promovarea destinației Ținutul Zimbrului, iar rezultatele sunt dovezi în acest sens.

În ceea ce privește infrastructura au fost amenajate 9 locuri de popas pe traseele turistice din destinație, o potecă senzorială la centrul de vizitare al Parcului Natural Vânători Neamț și s-au marcat 3 trasee pe raza ariei protejate. S-au amplasat 13 panouri de promovare și informare în diverse puncte din destinație. 

Un focus a fost sprijinul unităților de primire turistică, a producătorilor locali sau a meșterilor populari și promovarea produselor de calitate realizate în microregiune sub brandul Produs în Ținutul Zimbrului. Astfel, pe lângă promovarea în mediul online sau facilitarea promovării la televiziuni naționale, am organizat evenimente unde și-au putut expune produsele, am pregătit pachete pe care le-am oferit ca premiu sau cadouri cu produsele acestora, i-am recomandat în rândul posibililor colaboratori.  Iar magazinul de suveniruri de la centrul de vizitare al Parcului Natural Vânători Neamț este o altă formă prin care pot fi puse în valoare produsele locale și în același timp să fie sprijinită economia locală.

Cu scopul de a promova destinația Ținutul Zimbrului și oamenii locului am fost prezenți la diverse emisiuni televizate, la radio sau în presa scrisă locală, națională și chiar internațională.

Tot cu scopul de a promova și de a pune în valoare cultura locului, gastronomia locală și comunitatea din destinație am organizat evenimentele EcoBrunch în Ținutul Zimbrului și Picnic în Poiana Zimbrilor care au adunat oameni faini din toată țara.

Printre materialele de promovare și informare realizate anul acesta, pe lângă cele menționate deja, se numără pliante despre zimbrii în libertate, despre pachetul Pe urme de zimbri care poate fi parcurs în compania rangerilor, despre traseul european de pelerinaj Via Mariae, porțiunea de pe raza Romsilva – Parcul Natural Vânători Neamț care a fost marcată în urmă cu 2 ani și se poate parcurge pe parcursul a 3 zile, sau harta destinației.  De asemenea, pentru a crește gradul de conștientizare asupra importanței pădurii, a ariilor protejate s-a realizat un caiet opțional pentru preșcolari. Caietul a fost apreciat la nivel național, fiind solicitat a fi retipărit pentru diverse județe din țară.

Tot la categoria materiale putem include cursul pe care îl dezvoltăm împreună cu parteneri din 6 țări pentru cei care își doresc să inițieze afaceri bazându-se pe resurse deja existente la nivel local.

Pentru a afla mai multe detalii despre profilul celor care aleg să viziteze microregiunea noastră și pentru a actualiza strategia de dezvoltare durabilă a destinației Ținutul Zimbrului am realizat o acțiune de monitorizare cu sprijinul voluntarilor de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Târgu-Neamț. Pentru ieșirile pe teren au fost alese 6 puncte de interes pentru turiști, zile din timpul săptămânii sau la final de săptămână, în sezon sau în extrasezon. Răspunsurile colectate de voluntari au fost transmise deja celor care se vor ocupa de interpretarea rezultatelor.

Destinația Ținutul Zimbrului a fost inclusă și anul acesta în Top 100 destinații Sustenabile la nivel mondial, pentru al 5-lea an consecutiv ca urmare a eforturilor de dezvoltare durabilă a destinației, dar și datorită programului de reintegrare a zimbrului în biodiversitatea zonei inițiat de Romsilva – Administrația Parcului Natural Vânători Neamț.

Pe parcursul anului 2021, Asociația Ținutul Zimbrului a implementat 4 proiecte:

  • Ținutul Zimbrului – o nouă etapă de dezvoltare (finanțat de către Fundația pentru Parteneriat și Fundația Româno-Americană prin programul Green Entrepreneurship)
  • Ținutul Zimbrului – un nou pas înainte! (proiect finanțat prin programul Spații Verzi al MOL România și Fundația pentru Parteneriat)
  • Educația ecologică, altfel! (finanțat prin programul Spații Verzi al MOL România și Fundația pentru Parteneriat)
  • proiectul Smart Village – developing rural tourism businesses through circular economy and social innovation (finanțat prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene).

Prin intermediul acestor proiecte, am adus în comunitate în jur de 350000 lei în acest an.

Destinația Ținutul Zimbrului se suprapune peste Parcul Natural Vânători Neamț, comunele Agapia, Bălțătești, Crăcăoani, Vânători Neamț, orașul Târgu Neamț și face parte din rețeaua națională a destinațiilor de ecoturism care beneficiază de sprijinul tehnic al Asociației de Ecoturism din România.

Dezvoltarea sustenabilă a unei destinații implică pe lângă protecția naturii, valorificarea și păstrarea valorilor, autenticității, istoriei locale, punerea în valoare a oamenilor locului în beneficiul comunității locale, dar și a turiștilor; totul având la bază colaborarea. Ne dorim ca numărul celor care se alătură inițiativei de dezvoltare locală, care vor asocia microregiunea cu Ținutul Zimbrului și o vor promova ca atare să fie tot mai mare, astfel încât vizibilitatea destinației, perioada de ședere  a turiștilor aici, nivelul de trai al comunității locale să crească. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate