Cum era înfrumusețat Târgu Neamț prin munca voluntară a cetățenilor [File din istoria locală]

2

Cum în deceniul șase al secolului trecut, Târgu Neamț- orașul de sub cetate se afla în plin avânt al dezvoltării, era nevoie și de muncă patriotică, multe din lucrări erau realizate de către locuitori (nu era nimic rău, o măsură ce ar trebui și în ziua de astăzi implementată).

În 1971, planul prevedea o valoare a muncii patriotice prestate de 3,1 milioane lei, dar până în septembrie au fost realizate lucrări de 6 milioane de lei.

Concret, „au fost intreprinse importante lucrări de continuare a amenajării parcului cultural-sportiv de sub Cetate. Astfel s-a terminat ştrandul olimpic, s-a realizat un bazin de inot pentru copii, un teren de baschet şi altul de volei, s-a construit o clădire (pentru vestiar, bibliotecă, terasă de citit, bar şi grup sanitar) care va intra în funcţiune la finele acestui an. O bază sportivă a fost amenajată şi la Liceul „Ştefan cel Mareˮ. O a doua zonă de agrement a oraşului se realizează pe fostul teren al U.M.T.F., unde deja s-a amenajat un frumos parc şi, prin taluzarea malului Ozaneiˮ, așa cum aflăm dintr-un material publicat în Ceahlăul din octombrie 1971.

Exemplele de lucrări efectuate pe raza orașului prin muncă voluntară nu se opresc aic: „locuitorii oraşului au participat în număr mare la construcţia a 5.600 m.p. trotuare, la repararea a 162.000 m.p. străzi, la construirea a 1,8 km. drum, la amenajarea şi extinderea a 4,2 ha zone verzi şi la întreţinerea a 96 ha parcuri şi grădini, la plantări de pomi şi arbori decorativi.ˮ[1]

                Și tinerii au lucrat organizați într-un șantier al muncii. Organizarea cădea în sarcina comitetului orășenesc al UTC Târgu-Neamț.

Cum s-au implicat tinerii, aflăm dintr-un material publicat de ziarul Ceahlăul, din iulie 1974. Toader Popa, secretarul organizației utc-iste din oraș spune că tinerii „au început decaparea pietrei cubice de pe strada VI. Lenin (actuala Ștefan cel Mare), pe o porțiune de 1,2 km, pentru lucrările de canalizare, au pregătit spațiile verzi  pentru sezonul turistic, au nivelat aleea către cetate și au curățat ștrandul de nămol, de pietre.ˮ

Pe șantierul de canalizare au lucrat 100 de tineri de la Liceul „Ștefan cel Mareˮ, în perioada 17-30 iunie. În acelasi timp, tinerii utc-iști de la Volvatir și-au amenajat o bază sportivă, iar alții au strâns 500 de kilograme de plante medicinale și au colectat ambalaje din sticlă în valoare de peste 18.000 de lei. Planul de muncă patriotică pe 1974, prevedea- după cum informa secretarul organizației- „o valoare de 3 milioane de lei, din care s-a realizat aprope 2 milioane de lei.ˮ[2]

Din păcate, astfel de munci organizate în timpul regimului comunist de cetățeni pentru cetățeni astăzi nu mai sunt posibile, pentru că nu, vorba aceea: e democrație!…

Prof. Emanuel Bălan

Sursa: „Ceahlăulˮ, nr. 1121, 1 octombrie 1971, p. 2; nr. 1933, 13 iulie 1974, p. 4.


[1] Ceahlăul, nr. 1121, 1 octombrie 1971, p. 2.

[2] Ceahlăul, nr. 1933, 13 iulie 1974, p. 4.

2 Comentarii
  1. Nicu Dumitran spune

    I mi aduc aminte ca in acei ani mergeam cu tata Duminica la munca patriotica.Amenajam spatiile verzi de pe marginea soselei pe fosta V.I.Lenin c am prin dreptul Colegiului National Stefan cel Mare.Pentru mine ca copil era o placereCei mari dupa ce terminau,ca nu dura mai mult de 2-3ore mergeau la o sticla de bere.Bineinteles aveam si eu parte de un sirop si un pachet de biscuiti.Au fost vremuri frumoase si in acelas timp si educative.Azi nu mai pastram nimic din ce a fost candva.Chiar se intamplau lucruri frumoase.Si nu sunt nostalgic.

    1. Mircea spune

      Câteodată e nevoie de un „impuls” exterior, uitați -vă cum arată curțile interioare ale proprietăților private, deși în majoritatea cazurilor sunt locuite. În Canada, între casele -locuinte particulare, nu există garduri. Proprietarii sunt responsabili pentru tunderea ierbii, ajustarea arbuștilor arborilor, curățarea zăpezii pe timp de iarnă pe trotuarele din fața proprietății. Nu o faci,vin slujbașii primăriei,dar la sfârșit vine o notă de plată „corespunzătoare”. Una care să te facă să te pui pe treabă, să devii om gospodar..

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate