DGASPC Neamț: 18 milioane de lei, drepturile persoanelor cu handicap în trimestrul I

0

În primele trei luni ale acestui an fost depuse la DGASPC Neamț 1.866 de dosare de încadrare în grad de handicap, fiind evaluate 1659 de persoane, dintre care 302 la domiciliu.

carucior-400x200Ca urmare, au fost predate Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap 1661 de dosare (diferența provenind din lunile anterioare), 32 dintre acestea fiind clasate, fie pentru că beneficiarii au decedat, fie pentru că nu se mai încadrau în criteriile de emitere a unui certificat de handicap. Astfel, în total, în primul trimestru din 2016 au fost emise 1560 de certificate de încadrare în grad de handicap, dintre care 631 au fost cazuri noi, iar 929 au fost certificate revizuibile.

La data de 31 martie 2016, în evidențele DGASPC Neamț, figurau 19.382 de persoane cu handicap, dintre care 1.082 erau instituționalizate. Pentru acordarea tuturor drepturilor financiare cuvenite acestor persoane, în perioada ianuarie-martie DGASPC Neamt a făcut plăți în sumă de 18 milioane de lei, adică peste 4 milioane de euro. Aceste sume reprezintă plata indemnizațiilor lunare, a bugetului complementar, a indemnizației de însoțitor pentru nevăzători. Potrivit legii, persoanele cu dizabilități au dreptul la:

Indemnizație lunară, indiferent de venituri în valoare de:

234 lei, pentru adultul cu handicap grav
-193 lei, pentru adultul cu handicap accentuat

Buget complementar lunar, indiferent de venituri:
106 lei, pentru adultul cu handicap grav
-79 lei, pentru adultul cu handicap accentuat
-39 lei, pentru adultul cu handicap mediu

Indemnizație însoțitor pentru persoanele cu handicap vizual: 969 lei

Cea mai mare sumă plătită în trimestrul I 2016 a fost reprezentată de plata indemnizației lunare pentru 9.293 de persoane cu handicap accentuat, (5,44 milioane lei) iar pentru plata indemnizației de însoțitor pentru 1.331 de nevăzători s-au achitat 3,92 milioane de lei. Prin intermediul primăriilor de domiciliu se asigură asistență pentru persoanele cu dizabilități gradul grav, la data de 31.03.2016 fiind în evidență 910 asistenți personali (aceștia fiind angajați ai primăriilor).

Pe parcursul primului trimestru s-au eliberat 33.504 bilete și legitimații de transport gratuit dintre care 26.506 au fost bilete auto, 6.998 bilete CFR și 211 legitimații pentru transport urban. 423 de persoane cu handicap sau reprezentanții legali ai acestora au beneficiat de scutire de la plata rovinietei iar 33 de persoane cu dizabilități beneficiază de credite bancare cu dobânzi suportate din bugetul de stat pentru achiziționarea unui mijloc de transport sau pentru adaptarea locuinței.

„Îmbătrânirea populației, apariția unor boli grave tot mai des sau la vârste mai tinere, unele modificări legislative precum și accesul mai facil la servicii medicale sunt cauzele principale ale creșterii numărului de persoane cu dizabilități. Este evident că de la o lună la alta numărul persoanelor cu handicap crește și de aceea, este foarte important ca și serviciile acordate acestora să fie adaptate cât mai repede. În ciuda progreselor înregistrate în domeniu, mai sunt multe de făcut pentru ameliorarea vieții persoanelor cu dizabilități. Avem nevoie ca școlile și piața muncii să devină accesibile lor dar este mai ales nevoie de o schimbare a mentalității astfel încât aceste persoane să nu mai fie discriminate“, a declarat Cristina Păvăluță, directorul DGASPC Neamț.

 

sursa: ziarpiatraneamt.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate