Diseară vine Moș Crăciun… pe stil vechi!

0

În seara de 6 spre 7 ianuarie, vine Moș Crăciun… pe stil vechi!

În timp ce ortodocșii de rit nou îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, la creștinii pe stil vechi se prăznuiește Nașterea Domnului, în data de 7 ianuarie.

Creștinii ortodocși de rit vechi împărtășesc dogmatic aceeași credință străbună, dar sărbătorile sunt serbate cu un decalaj de 13 zile, cu excepția Paștelui și a celorlalte sărbători derivate din Învierea Domnului.

Istoria ortodocșilor pe stil vechi începe în 1924, când Biserica Ortodoxă Română a introdus calendarul gregorian. O parte dintre creștinii ortodocși nu au acceptat actualizarea calendarului și s-au grupat în jurul ieromonarhului Glicherie Tănase de la Mănăstirea Neamț. Acesta a fost nevoit să părăsească mănăstirea și a devenit ulterior primul mitropolit al Bisericii Ortodoxe Române de rit vechi.

În orașul Târgu Neamț există o singură biserică pe stil vechi, și anume Biserica „Sfânta Treime” de la gară (strada Independenței, nr 5A). Construirea lăcașului de cult a început în 1990 și a durat zece ani, preotul paroh Grigorie Onofrei (Dumnezeu să-l ierte!), fiind ajutat de enoriașii parohiei ortodoxe pe stil vechi din Târgu Neamț. 

Acolo, sute de credincioși din oraș, dar și din comunele învecinate (care nu au în satul lor biserică pe stil vechi) se vor reuni mâine pentru a asculta slujba religioasă specifică Nașterii Domnului.

În vecinătatea orașului Târgu Neamț, există și alte biserici sau mănăstiri pe stil vechi. Amintim aici Mănăstirea Dobru, Mănăstirea Brădițel, Parohia „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din Vânători-Neamţ, Parohia „Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul” din Urecheni-Neamţ, Parohia „Naşterea Maicii Domnului” din Ţibucanii de Sus, Parohia „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Poiana-Brusturi, Parohia „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Brusturi, Parohia „Sf. Mc. Varvara” din Groşi-Brusturi, Parohia „Sf. Mc. Dimitrie” din Drăgăneşti, Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Răuceşti, Parohia „Sf. Ier. Nicolae” din Oglinzi, Răuceşti ș.a.

Biserica Ortodoxă pe stil vechi din România are peste un milion de adepți.

Crăciunul este sărbătorit la data de 7 ianuarie și de Biserica Ortodoxă a Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserica Ortodoxă Georgiană, Biserica Ortodoxă Ucraineană şi calendariştii vechi greci care continuă să se folosească de calendarul iulian pentru datele fixe.

Sărbători fericite tuturor creștinilor ortodocși de stil vechi!

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate