La 98 de ani, din care 81 în viața de obște mănăstirească, maica Glicheria de la Văratec a trecut la Domnul, în ziua când cerurile s-au deschis și apele s-au sfințit

0

Joi, 6 ianuarie a.c., a trecut la Domnul monahia Glicheria Mănăstireanu de la Mănăstirea Văratec, județul Neamț. Avea 98 de ani, din care 81 și i-a petrecut în viața de obște mănăstirească.

Trecerea la cele veșnice s-a produs în zi de mare sărbătoare, de Bobotează, când s-au sfințit apele și s-au deschis cerurile, chiar în timpul Sfintei Liturghii, la momentul epiclezei „Pe Tine Te lăudăm”,

Monahia Glicheria Mănăstireanu/ sursă foto: Mănăstirea Varatic

Monahia Glicheria Mănăstireanu s-a născut din părinți binecredincioși și a primit la botez numele de Eugenia. A fost unul dintre cei nouă copii ai familiei. A intrat în viața monahală la numai 17 ani, la Mănăstirea Văratec din comuna Agapia, Neamț.

În timpul viețuirii sale ca monahie, a fost un exemplu pentru toate surorile și maicile din mănăstire, prin îmbinarea rugăciunii cu ascultarea, cu smerenia și tăierea voii, atât de necesare vieții monahale.

A îndeplinit mai multe ascultări în cadrul mănăstirii. Ascultarea ca economă a mănăstirii a îndeplinit-o cu multă responsabilitate, în perioada cea mai grea, atunci când în mănăstire era în vigoare Decretul 401.

A fost un exemplu de călugăriță, un model pentru multe generații de monahii, statornică în această viețuire, cu toate greutățile de atunci, din perioada comunismului„”, scrie stareța Mănăstirii Văratec, stavrofora Iosefina Giosanu, pentru ZiarulLumina.

În 1990, a fost trimisă la Schitul Războieni, ca egumenă. Acolo, a contribuit la reînființarea și coordonarea sfântului lăcaș, împreună cu stavrofora Nazaria Niță, maica stareță de atunci a Mănăstirii Văratec, și cu un grup de maici și surori. În 1994, schitul Războieni a primit statut de mănăstire.

De-a lungul anilor, a îndrumat numeroase personalități renumite la nivel local și național. În chilia ei, situată lângă Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, poposeau deseori nume precum Draga Olteanu-Matei sau Constantin Ciopraga.

Monahia Glicheria Mănăstireanu va fi înmormântată sâmbătă, 8 ianuarie.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate