Douăzeci și unu de accidente de muncă înregistrate în luna ianuarie/Patru au fost mortale

0

În perioada 01 – 31.01.2020, inspectorii de mincă sau efectuat 252 controale, ocazie cu care s-au constatat 275 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă (RM) şi al securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM) şi s-au dispus tot atâtea măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, aplicându-se 148 de sancţiuni contravenţionale.

În luna ianuarie, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului SSM au realizat 99 vizite de control şi evaluare la angajatori, au constatat 98 de abateri de la prevederile legale şi au aplicat în total 98 de sancţiuni contravenţionale din care 4 amenzi in valoare de 14.500 lei.

Analiza situaţiei evenimentelor de muncă:

La Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ au fost comunicate douăzeci și unu de evenimente de muncă. Cauzele cel mai des întâlnite pentru evenimentele comunicate au fost: cădere de la înălţime sau de la acelaşi nivel, utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, accident de traseu şi circulaţie. Dintre evenimentele comunicate, patru au fost mortale. Toate  evenimentele comunicate sunt în curs de cercetare.

În luna ianuarie, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului RM au controlat 153 de  agenţi economici, au dispus 177 de măsuri şi au aplicat în total 50 de  sancţiuni contravenţionale din care 13 amenzi în cuantum de 127.000 lei pentru încălcări ale prevederilor  Legii nr. 53/2003-Codul muncii ,republicată, modificată şi completată şi  ale H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor.

La şapte angajatori au fost depistate un număr total de şapte persoane prestând muncă nedeclarată din care patru persoane au fost depistate la muncă fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă ,iar trei persoane au fost depistate la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial .

Pentru nerespectarea prevederilor legale privind munca nedeclarată au fost aplicate 7 amenzi în cuantum de 110.000 lei şi au fost dispuse 7 măsuri.

Pentru nerespectarea prevederilor H.G. 905/2017, au fost dispuse 44 de măsuri, iar 11 angajatori au fost sancționaţi cu 12 sancţiuni contravenţionale, din care 2 amenzi în cuantum de 6.000 lei.

În perioada de referinţă, angajatorii au încheiat şi înregistrat la instituţia noastră patru contracte colective de muncă şi un act adiţional la contractul colectiv de muncă.

informații furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ, Ioan Popescu, inspector şef

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate