DSP Neamț: 30 de cazuri de gripă confirmate în săptămâna 27.01-2.02.2020

0

În săptămâna 27.01-2.02.2020 de supraveghere epidemiologică numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute ( IACRS) a fost de 3415, cu un număr de 69 internări, marcând o tendință de creștere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (1925 cazuri cu 38 bolnavi internați). Numărul de pneumonii raportate, a fost de 630, cu un număr de 124 internări , cu o tendință de creștere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (435 cu 125 internări).

Din analiza pe grupe de vârstă se constată că ratele de incidență cele mai crescute pentru IACRS si pneumonie se înregistrează la grupele de vârsta 0-1 ani, 2-4 ani şi peste 65 ani.

Activitatea gripală a avut un trend crescător, a evoluat cu intensitate medie, s-au raportat 30 cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț: 4 cazuri la grupa de vârstă 5-14 ani, 14 cazuri la grupa de vârstă 15-49, 7 cazuri la grupa de vârstă 50-64 ani, 5 cazuri la grupa de vârstă peste 65 ani;

Dintre cele 30 cazuri de gripă raportate în județ, 19 cazuri au fost raportate de către Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț: 6 cazuri au fost raportate de către Secția de boli infecțioase a Spitalului Municipal de Urgență Roman, 11 cazuri au fost raportate de către Secția de boli infecțioase a Spitalului Orășenesc Tg. Neamt și 4 cazuri de la medicii de familie .

De la începutul sezonului de supraveghere epidemiologică s-au înregistrat 65 cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț .

În actualul sezon epidemic până la data de 02.02.2020 au fost vaccinate antigripal 42053 persoane ( 199 persoane vaccinate în intervalul 27.01-2.02.2020) din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de către Ministerul Sănătății. Stocul de vaccin antigripal la această dată in DSP Neamț este de 154 doze, iar la medicii de familie din județ este 703 doze.

DSP Neamț a solicitat Ministerului Sănătății o suplimentare de 1800 doze de vaccin gripal pentru persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire. S-a recoltat o probă pentru un caz clinic compatibil cu diagnosticul de gripă.

Din analiza numărului de cazuri de gripă de pe teritoriul județului Neamț s-a constatat ca in săptămâna precedentă de supraveghere epidemiologică s-a înregistrat un număr comparabil cu cel raportat în aceeași săptămână a anului anterior (31 cazuri) .

În vederea instituirii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecţii respiratorii acute și gripă in unitățile şcolare si preşcolare (grădiniţe, creşe)s-au impus următoarele:

 • realizarea triajului zilnic in colectivitățile şcolare;
 • în cazul în care la nivelul unităţii se înregistrează focare de infecţii respiratorii acute/gripa cu minimum 3 cazuri/clasă, respectiv o rată de absenteism de peste 20 % din efectivul unităţii de învătămănt de aceasta cauză, timp de trei zile consecutive, se pot lua măsuri de suspendare temporară a cursurilor școlare (în clasa, respectiv şcoala), pentru o perioadă stabilită de DSP, dar nu mai mare de 5 zile lucrătoare;
 • suspendarea activităţii se va face in funcţie de contextul epidemiologic, etapizat, evitându-se întreruperea activităţii în întreaga unitate şcolară. 

 DSP Neamț recomandă populaţiei să respecte măsurile nespecificede prevenire a gripei care constau în:

 • evitarea aglomeraţiilor;
 • evitarea contactului cu persoanele bolnave;
 • păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
 • folosirea şerveţelelor în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare;
 • spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca;
 • creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
 • aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
 • îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
 • evitarea staţionării în frig timp îndelungat;
 • triajul epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie.

 Populația este avertizată că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei şi recomandăm evitarea automedicației.  În cazul apariţiei simptomelor de boală, se recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării şi instituirii tratamentului corect.

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate