După datini, şi răsplată: Cerbii din Oglinzi, petrecere în aer liber

0

Sâmbătă, 6 ianuarie, Cerbii din Oglinzi, comuna Răucești- Neamț au sărbătorit Revelionul.

Cu întârziere, ce-i drept, însă  motivul este unul bine întemeiat: de la Crăciun până după Anul Nou, această formație încântă nemțenii cu jocul cerbilor de la Oglinzi, o datină pe care o păstrează cu sfințenie, sub coordonarea lui Dumitru Bălăjel- primarul comunei Răucești.

Și cum după muncă se merită o răsplată, de vreo zece ani s-a împământenit obiceiul ca toți urătorii și colindătorii din sat să se adune laolaltă și să petreacă în aer liber, în ziua Bobotezei.

Gospodarii satului au pregătit bucate care mai de care, de la turte pe plită sau scrijele până la gulaș și berbeci la proțap.

Gerul specific sărbătorii de Bobotează a fost înlocuit anul acesta cu o vreme frumoasă de primăvară- un motiv în plus ca voia bună să se mențină până după lăsarea serii.

Atmosfera a fost întreținută de Formația Favorit, fanfara de la Răucești și îndrăgita interpretă de muzică populară Sînziana Oșlobanu, fiica satului. De data asta fără măști, jocul cerbilor a fost înlocuit cu o horă mare moldovenească în care și-au dat mână cu mână toți membrii formației de datini, dar și prietenii și colaboratorii lor.

Într-un peisaj de poveste, în zona Taberei Oglinzi, Cerbii au sărbătorit Anul Nou așa cum se cuvine și au promis că vor respecta această tradiție unică și în anii ce urmează.

„Este sărbătoarea celor care au jucat în Cerbii de la Oglinzi. Duc tradiția mai departe, dar au strâns și un bănuț pe care astăzi îl cheltuiesc alături de cei care i-au primit în gospodăriile lor și pe această cale țin să le mulțumesc.

Mulțumim Domnului că am ajuns și anul acesta să ne întâlnim cu toții într-un număr mare. Urez tuturor un An Nou cu bine, multă sănătate, bucurie și tot ce vă doriți!”, a transmis Dumitru Bălăjel, primar al comunei Răucești și coordonator al formației Cerbii di Oglinzi.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate