Exercițiu de incendiu la Centrul de Îngrijire și Asistență Târgu Neamț

0

Joi, 29 ianuarie, la Centrul de Îngrijire și Asistență Târgu Neamț s-a desfășurat un exercițiu tactic de simulare a unui incendiu. În jurul orei 11.00, Serviciul Unic de Urgență 112 a recepționat un apel telefonic prin care se anunța izbucnirea unui incendiu la centrala termică și posibile victime surprinse de flăcări.

Imediat după pornirea alarmei, personalul Centrului a evacuat cei 60 de asistați, persoane vârstnice, cu afecțiuni medicale.

Echipajele profesioniste din cadrul Detașamentului de Pompieri Târgu Neamț au salvat două persoane, una aflându-se la etajul clădirii, iar cealaltă fiind blocată într-un canal, după care personalul medical din centru le-a acordat primul ajutor. La exercițiu a fost prezent și un echipaj al Poliției orașului Târgu Neamț.

„În primul rând, s-a urmărit modul cum acționează personalul pe locul de muncă privind evacuarea asistaților medicali din cele trei pavilioane și stingerea incendiului izbucnit la centrala termică și la spălătorie. S-a acționat pentru salvarea unei persoane rămasă blocată la înălțime și a unei persoane rămasă blocată într-un canal tehnologic. S-a intervenit cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă, cu 17 cadre și, în acelați timp, în jur de 20 persoane angajate în centru. Au fost evacuate 60 de persoane. Exercițiul a durat aproximativ o oră și 20 de minute”, a precizat lt. col. Dumitru Gavrilescu, comandantul Detașamentului de Pompieri Târgu Neamț.

„Prin acest exercițiu, am încercat să aplicăm, în colaborare cu Detașamentul de Pompieri Târgu Neamț, acțiunile prin care putem evita orice pierdere de vieți omenești și să lichidăm cât mai repede incendiul, pentru a se evita și pierderile materiale(…) Noi spunem că astăzi am trecut cu bine testul. Le mulțumesc cadrelor de la Detașamentul de Pompieri Târgu Neamț și le doresc  să aibă astfel de exerciții, și nu evenimente reale”, a spus Arsinica Nemțanu, directoarea Centrului de Îngrijire și Asistență Târgu Neamț.

Exercițiul face parte dintr-o serie de activități practice de pregătire și învățare a efectivelor participante a modului de acțiune în caz de incendiu, care au loc periodic, datorită riscului pe care îl prezintă obiectivul, având în vedere cei 60 de asistați – persoane vârstnice, cu afecțiuni medicale.

„Acțiunea  de astăzi a dovedit faptul că salariații unității pot să-și facă datoria și prima intervenție pe locul de muncă fără a intra în panică sau fără a avea un mod de acțiune supus eșecului.  Au utilizat așa cum trebuie mijloacele tehnice din dotarea unității (…) Lunar, fac o instruire cu personalul unității. Nu în ultimul rând, sunt purtate discuții cu beneficiarii centrului pentru a-i pregăti, în cazul unui eveniment nefericit să nu intre în panică și să se supună indicațiilor personalului”, a precizat Cătălin Azoiței, responsabil PSI în cadrul Centrului de Îngrijire și Asistență.

După finalizarea exercițiului, lt. Col. Dumitru Gavrilescu a prezentat tehnica de intervenție și a prelucrat cu personalul unității de îngrijire măsurile de primă intervențe care se impun a fi luate în cazul producerii unei situații de urgență reale.

„Cel mai important lucru în astfel de situații este salvarea și evacuarea persoanelor. Un lucru material, chiar dacă este degradat în urma situației de urgență, poate fi reparat sau înlocuit. Nu și viața unui om”, a spus lt.col. Dumitru Gavrilescu.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate