Fă un pas pentru doamna Palaghia!

0

Pentru Vicuța Palaghia din Târgu Neamț, imobilizată într-un scaun cu rotile de peste 3 decenii, Asociația  “Ansamblul Ozana” a inițiat recent o campanie umanitară.

Vicuța Palaghia ”are nevoie de circa 11000 de euro pentru ca viața ei să revină la normal.

Am inițiat această campanie, pentru că de fiecare dată când am apelat la ajutorul dumneavoastră, reacțiile oamenilor cu suflet din Târgu Neamț ne-au depășit așteptările. 

Împreună, putem să o ajutăm pe doamna Palaghia să meargă din nou, după zeci de ani! Vă mulțumim! “a transmis primarul Daniel Harpa.

Cum poți ajuta?

Poți sprijini această campanie umanitară  foarte simplu, donând orice sumă aici: oameni.sprijina.ro (CLICK)

Povestea doamnei Vicuța Palaghia

Vara anului 1982, o zi frumoasă și însorită. Dar din cauza unui nefericit accident, data de 2 iulie a devenit poate cea mai neagră zi din viața târgnemțencei, Palaghia Vicuța. Femeia, curajoasă, în vârstă de 25 de ani și mamă a doi copii (o fetiță de 6 ani și un băiețel de 4 ani), se urcase într-un tei la o înălțime de 12 metri, din care într-un moment de neatenție a căzut.

    Au urmat investigațiile medicale… Prima dată, a ajuns pe mâna medicilor de la Unitatea de Primiri Urgențe Târgu-Neamț. Medicii de aici au constat că are nevoie de ajutor specializat și au trimis-o la Iași.

    Acolo a stat cinci zile, în care nu i s-a făcut nimic. ”Specialistul” A.S. care preluase cazul, a constatat că pacienta a suferit două luxații la coloană cu secțiune medulară, în porțiunea toracală și lombară și i-a recomandat să stea culcată pe un plan dur, timp de 3 luni de zile, ca să se facă bine!(?)

    Însă, fiindcă la două luni distanță nu se întrevedea nicio ameliorare, doctorul G. din Târgu-Neamț, împreună cu mama tinerei imobilizate la pat, au decis să meargă din nou la Iași pentru a cere explicații. Atunci, medicul A.S. a exprimat în cuvinte un diagnostic greu de suportat: Pacienta nu va sta niciodată nici măcar în șezut și în trei săptămâni va muri. 

Viața avea însă alte planuri

    Din cauza diagnosticului radical, emis cu rapiditate din comoditate (încadrat astăzi la malpraxis) Palaghia Vicuța a pierdut șansa reală de a se repune pe picioare. Două intervenții chirurgicale făcute imediat i-ar fi redat viața de dinaintea accidentului, însă diagnosticul crunt de la Iași i-a pecetluit soarta, fiindcă niciun alt spital nu a mai luat în considerare o altă variantă.

    După mari eforturi timp de șase luni, a ajuns la București. S-a ivit o mică speranță, care s-a și spulberat ușor. Medicii au intervenit cu succes în zona toracală, după care au apărut simțul în picioare și dureri pe care femeia mărturisește că le are și în prezent: Dacă îmi pun ceva cald pe picioare simt, frigul îl simt la picioare, dar apa caldă nu. Simt furnicături și dureri tot timpul. Și ziua și noaptea. Rar mă pot odihni. Dacă aș fi avut secțiune medulară, așa cum m-a diagnosticat la Iași, eu nu aș mai fi simțit nimic niciodată. Însă doctorul mi-a explicat că am doar luxație de coloană.”.

    În tumultul care o acaparase pentru redobândirea sănătății, tânăra mai avea o suferință. Inima sa de mamă a pus mai presus grija pentru cei doi copilași rămași în grija rudelor, departe de stabilitatea și căldură casei. Astfel că, deși ar fi trebuit să continuie nenumăratele drumuri la spital pentru tratamente, investigații medicale și cea din urmă operație, a renunțat. Pentru copii. Și de atunci și până astăzi, Vicuța Palaghia a rămas cu luxația la coloană. Au trecut 36 de ani în acest stadiu. Viața și-a urmat cursul, însă greutățile nu au doborât-o. Și-a crescut singură cei doi copii, iar ei și-au răsplătit mama cu bucurii, reușite pe plan profesional și dragoste.

    Cu 15 ani în urmă, după un RMN făcut în același spital în care s-a operat prima dată, a primit o nouă veste proastă: „Medicul mi-a spus că el nu are nicio putere, dar să mă mulțumesc că sunt așa.”

    Totuși, undeva zăvorâtă în inimă, dorința firească de a putea merge din nou a supraviețuit timpului: „În 2016, am găsit pe internet un neurochirurg din Turcia, cu care am luat legătura și i-am povestit cazul meu. Surprinzător, am avut posibilitatea de a vorbi în română, fiindcă secretara era româncă, din Piatra Neamț. În urma discuțiilor, echipa care ar fi trebuit să se ocupe de mine a stabilit că am nevoie de două operații. Trebuia să îmi facă un implant ca să-mi schimbe trei vertebre și să îmi pună o tijă, pentru ca să-mi îndrepte coloana. Dar asta costa 70.000 de euro… am rămas așa. Acum, prin niște cunoștințe, am aflat de doctorul Ș.M. de la Constanța. După ce a văzut RMN-ul meu, mi-a transmis că am fractură la coloană și trebuie să fiu operată. Pașii pe care trebuie să-i urmez sunt cei pe care i-am auzit din Turcia, dar mă costă 6.000 de euro numai dispozitivele medicale și 120 de milioane de lei vechi operația. A rămas stabilit ca să mă prezint atunci când sunt pregătită de operație…”

    O viață pe care, deși a fost dură, a trăit-o cu demnitate și cu credința nesfârșită că va veni clipa în care zilele însorite de vară vor lumina din nou puternic și în suflet, dar și peste trecutul dureros.

    Aproximativ 11.000 de euro pot salva o viață de la chin și pot readuce bucuria unui suflet încercat. În decembrie 2018, în urma uni articol publicat de ZiarTarguNeamt.RO, s-au strâns 800 de euro și ar mai fi nevoie de 10.200 de euro ce pot da posibilitatea unei bunici de a trăi momentele importante pe care le-a ratat cu proprii copii. Și mai pot aduce încă ceva: Binecuvântări peste toți cei care se implică. Garantat!

DONEAZĂ AICI! CLICK- https://oameni.sprijina.ro/cauze/fa-un-pas-pentru-doamna-palaghia

Viorela Gherasim- text descriere poveste potrivit unui articol anterior publicat pe ZiarTarguNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate