Festivalurile orașului Târgu Neamț! Ce a fost și ce urmează!

0

 

Târgu Neamț este atât un oraș vibrant, cât și un oraș îndrăgostit de artă, muzică și dans. An de an, au loc aici multe evenimente care atrag simpatizanți din toate colțurile țării. Fie că vorbim despre festivaluri de muzică, festivaluri de film sau teatru sau festivaluri tematice, Târgu Neamț le găzduiește cu mândrie pe toate.

Photo by Fac-Man, License Creative Commons Attribution 1.0 Generic

Festivalul Medieval a devenit deja o tradiție și are loc an de an la începutul verii. Deja un eveniment consacrat, festivalul are scopul de a face o incursiune în trecutul medieval, prezentând fragmente istorice din zona Neamțului. Cu ajutorul acestui festival, cetatea Neamț și imaginea orașului Târgu Neamț au crescut simțitor și an de an turiștii sunt fascinați de obiectele prezentate. În 2018, Festivalul Medieval a avut loc în perioada 29 iunie-1 iulie, iar participanții au putut să asiste la mai multe activități și manifestări cultural-istorice. Cavalerii și domnițele au defilat în fața lor, s-au organizat turniruri, demonstrații de spadă, dansuri tematice medievale, spectacole de muzică medievală și multe altele. De asemenea, au fost expuse mai multe obiecte ce aparțin erei menționate, de la arme de luptă, monezi medievale, bancnote medievale, zaruri și…chiar și cărțile de joc de altădată. Deși astăzi le-am recunoaște dintr-o mie, aflați că celebrele cărți nu arătau la fel în urmă cu sute de ani. Chiar și regulile s-au schimbat de-a lungul timpului, iar în ziua de astăzi există atât de multe jocuri încât confuzia poate apărea la orice pas. Deși în perioada medievală prindeai regulile jocurilor din mers (și din noroc), astăzi ai posibilitatea să înveți de la cei mai buni. Există școli de poker sau, dacă timpul nu este prieten cu tine, poți cu ușurință să înveți online să joci chiar de la câștigătorul a 6 turnee World Series of Poker, Daniel “Kid Poker” Negreanu. Românul a pregătit un masterclass de poker online, ce cuprinde 33 de lecții video. În trecut, existau mult mai puține combinații, dar și mult mai puține cărți de jucat.

License CC0 Public Domain

Un alt festival important ce are loc la început de martie este Festivalul concurs de muzică populară pentru copii și tineret “Florile Ceahlăului”. Evident, scopul este promovarea tradiției și folclorului românesc. Evenimentul este împărțit în două secțiuni: una pentru interpreții vocali ai muzicii populare, iar cea de-a doua pentru soliștii instrumentiști. Vârsta maximă de participare este de 25 de ani. Anul acesta a avut loc în perioada 9-11 martie. Acesta nu este singurul festival de muzică populară ce se desfășoară în județ, sunt mult mai multe, dar putem aminti de Festivalul de Artă Populară “Lada cu zestre” (25-27 mai 2018), Festivalul Folcloric din luna noiembrie în comuna Tupilați, de cel din comuna Gârcina, dar și de Festivalul Internațional de Folclor Piatra Neamț. Acesta din urmă tocmai a avut loc în prima săptămână a lunii august, 2-7 august, unde au participat ansambluri folclorice din toată lumea: Taiwan, Macedonia, Grecia, Bulgaria, Serbia etc. Bineînțeles că nu au lipsit grupurile folclorice românești și toți participanții au oferit un tur în mai multe orașe din județ, așa cum este tradiția în fiecare an.

Zilele orașului Târgu Neamț aveau de obicei loc în preajma zilei de 8 septembrie, atunci când se sărbătorește Sf Marie Mică, însă anul acesta evenimentul nu va mai avea loc. Se dorește economisirea banilor pentru a-i direcționa către investiții. Rămâne să vedem la anul dacă tradiția va merge mai departe.

Festivalul “Zilele Creangă” este deja un festival renumit și are loc an de an în mai multe orașe din țară, printre care și Târgu Neamț. Anul acesta, s-a întamplat în perioada 27 februarie-4 martie 2018, când s-au sărbătorit 181 de ani de la nașterea scriitorului român Ion Creangă. Mai multe manifestări destinate figurii emblematice a literaturii române s-au ținut la Chișinău, Iași, Târgu Neamț și Pipirig, iar participanți au fost elevi, liceeni, profesori și scriitori.

Mai avem și Târgul Meșterilor Populari, ce se organizează în fiecare an între 7 și 8 septembrie, în Târgu Neamț. Aici, sunt prezentate obiecte tradiționale precum măști populare, împletituri de sfoară sau icoane din lemn.

ȘI nu în ultimul rând, ca în orice oraș mare, de Crăciun și de Anul Nou avem întotdeauna târgul specific perioadei din an.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate