Final de proiect  la Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare’’ Târgu Neamţ

0

Elevii  şi  profesorii de la Colegiul Naţional „Ștefan cel Mare” (CNSM) Târgu Neamţ sunt puşi și ei în faţa unei societăţi într-o continuă frământare și căutare, în care deschiderea internațională  devine un concept  familiar. 

În acest sens,  derularea în școală a  proiectului Key Skills for Web Developers din cadrul programului Erasmus+  2014-2020, a permis ca 20 % dintre elevii  claselor a XI-a de la profilul matematică-informatică,  din anul școlar 2016-2017, să-și dezvolte  competențe IT de ultim moment, competențe de limbă engleză și interculturale, relevante pe piața muncii la nivel național si european în momentul de față.  

Cititorii noștri au fost ținuți la curent cu pașii urmați în derularea activităților de proiect: selectarea grupului țintă format din 24 de elevi de la profil matematică- informatică  însoțiți de profesorii Marian Achirei și Ion Cracană într-un stagiu de practică în Marea Britanie, în orașul Nottingham. Compania Go Digit All  a furnizat participanților la mobilitate posibilitatea  de a învăța să creeze site-uri, pentru firme,  ONG-uri sau persoane juridice în general,  unde au aplicat Joomla, au utilizat cunostințele de grafică computerizată, programe precum PHP, Java, Python.

Cele 24 de site-uri realizate de  către elevii de la CNSM se pot vedea şi pe  site-ul proiectului  (click aici) – site la care au lucrat și beneficiarii din grupul țintă.

Mobilitatea din Anglia a însemnat  enorm pentru elevii „informaticieni”. Au experimentat formarea din punct de vedere practic,  trecând de latura pur teoretică. De asemenea, au reușit să fie puşi în situația de a comunica în context profesional, în limba engleză, în timp ce lucrau la site-uri și își dezvoltau competențele de web design. A existat un tutore și din partea celor de la Go Digit All – tutore care trasa sarcini de lucru participanților, chiar pe termen scurt. Astfel, elevii și-au putut dezvolta și competențe antreprenoriale, deoarece aceștia au trebuit să discute direct cu clientul, să vadă  ce fel de produs doreşte.  De exemplu, elevul Emanuel Grigore Ștefan de la actuala clasa a XII-a RB consideră că asemenea activitate, asemenea experiență i-a oferit șansa să se cunoască mai bine. El este și cel care a creat un site pentru Salvation Army.

Merită atenție mărturisirea unora dintre membrii grupului țintă:

„Ca beneficiari ai acestui proiect, am avut sarcina de a găsi clienți dispuși să colaboreze prin furnizarea de materiale de prezentare a firmei sau organizației lor. Astfel, noi am câștigat experiență de lucru în web development și ne-am dezvoltat spiritul antreprenorial, iar clienții noștri s-au bucurat de promovare”. (Ana Vasiliu, clasa a XII-a RC)

„Pentru mine, Erasmus+ echivalează cu experiența altor posibilități de formare profesională și de dezvoltare a competențelor lingvistice sau intercultural. Am învățat să utilizez Joomla, mi-am îmbogățit cunoștințele de comunicare engleză în context profesional și am descoperit >pe viu< cultura britanică”. (Andrei Anton Aanei, clasa a XII-a RB).

Impactul avut de proiect asupra elevilor de la CNSM nu este deloc de neglijat. Mulți alți elevi și-ar dori o asemenea experiență care să le dezvolte competențele digitale, și pe cele interculturale și lingvistice.  Un element motivant îl constituie și Certificatul Europass primit de cei 24 de elevi, document care le poate fi foarte util la CV.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate