Stagiu de formare în Marea Britanie pentru elevii de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare”

0

24 de elevi din clasele a XI-a de la Colegiului Național „Ștefan cel Mare” (CNSM) din Târgu Neamț au mers în Nottingham, Marea Britanie pentru a acumula noi cunoștințe în domeniul informaticii. Oportunitatea a apărut prin proiectul „Key Skills for Web Developers”, finanțat în cadrul programului Erasmus+ (2014-2020) și derulat la CNSM.

Aceștia au participat la un stagiu de practică la  compania Go Digit All.  Elevii  selectați  au  plecat  în două fluxuri: 13 februarie – 3 martie, respectiv 13 martie – 31 martie a.c.  În urma mobilității  vor putea să  prezinte rezultatele muncii lor, și anume 24 de site-uri  realizate pentru  diverse firme/ persoane juridice.colegiul stefan cel mare

Erasmus+ are o deviză:  >Schimbând vieți, deschizând minți<.   Activitățile de proiect cer implicare, responsabilitate, dăruire, multă muncă din partea echipei de management și a profesorilor însoțitori  (Marian Achirei  și Ioan Cracană), dar în momentul în care am văzut sclipirea din ochii  elevilor noștri și zâmbetul de pe chipurile acestora la întoarcere, am considerat că  mobilitatea în Marea Britanie a fost un imbold pentru ei, o adevărată oportunitate  în deschiderea minții, în înțelegerea altei culturi și în identificarea  elementelor de interes comun cu tineri  din alte țări.  Importantă rămâne  valorificarea experienței din stagiu în educația nonformală și pe viitor în  formarea profesională în domeniul web designului„, afirmă prof. Mihaela Olariu,  coordonator al proiectului .

Impresiile din partea elevilor și a profesorilor însoțitori  susțin  rolul deloc neglijabil al proiectelor europene  în domeniul educației:

  • Ioan Macovei elev în  clasa a XI-a RD,  participant la mobilitate în Maria Britanie – fluxul al doilea:       Proiectul „Key Skills For Web Developers” a fost o provocare unică atât din punct de vedere intelectual, cât și al dezvoltării personale. Contactul cu civilizația, cultura și învățământul britanic ne-a îmbogățit spiritual și intelectual. Am socializat excelent cu tinerii din Nottingam, care ne-au împărtășit din cunoștințele și experiența lor. Consider că acest proiect a fost un real succes, deoarece am dobândit încredere în forțele proprii, iar lucrul în echipă ne-a apropiat mai mult unii de alții.
  • Ana Vasiliu, elevă în  clasa a XI-a RD, participant la stagiu – fluxul al doilea:  Pe de o parte, în cadrul mobilității am învățat cum să realizăm pagini web de la 0 sau cu ajutorul unui CMS, am învățat care sunt principiile unui design reuşit, ce presupune profesia de web developer şi importanța lucrului în echipă. Pe de altă parte, am rămas cu amintiri frumoase, am descoperit o cultură nouă şi am plecat din Anglia cu o minte mai deschisă şi motivată să evoluez atât pe plan profesional, prin pregătirea pentru o viitoare carieră în IT, cât şi pe plan personal.
  • Cristian Daniel Atomei, elev în clasa a XI-a RB,  participant  la stagiu  în fluxul al doileaExperiența de care am avut parte prin intermediul proiectului Erasmus+ m-a ajutat nu doar cu noțiuni noi în domeniul web design-ului, ci şi cu ocazia de a mă maturiza, de a cunoaşte oameni noi cu personalități noi, de a vedea o țară altfel organizată şi de a mă vedea singur la mare depărtare de casă şi de familie. A fost foarte frumos, păcat că a durat atât de puțin.
  • prof. Ioan Cracană, însoțitor al elevilor din fluxul al doileaElevii au fost încântați de dotarea deosebită, de organizarea din țara gazdă, având astfel posibilitatea să aplice  nu doar   concepte precum: server,  hypertext, browser Web,  URI (Uniform Resource Identifier),  URL (Uniform Resouce Locators), ISP (Internet Service Provider), Software pentru realizarea site-urilor Web, Limbaje de marcare HTML, XML. Editoare de HTML, XML, tehnologi și resurse folosite în paginile Web, ci și   elemente de conținut: text, imagini, sunet, filme, hărţi de imagini, obiecte ce conţin animaţii şi interactivitate, formulare, tabele, cadre, baze de date etc.  Instalarea și configurarea Joomla reprezintă un element de conținut ce permite elevilor să creeze site-uri interesante și de calitate. Site-urile ce urmează a fi publicate  vor avea impact asupra comunității din care provin elevii și aduc plus valoare școlii noastre. 

Prevăzut pe o   durată  de un an (1 octombrie  2016- 31 septembrie 2017),  cu un grant în valoare de 74.544 EURO, proiectul „Key Skills for Web Developers”, derulat de CNSM Târgu Neamț, urmăreşte îmbunătăţirea competenţelor de Web Design, de limbă engleză și interculturale în rândul elevilor.

Urăm Colegiului Național ,,Ștefan cel Mare’’ Târgu Neamț cât mai multe proiecte care să vină în  sprijinul  elevilor și al profesorilor!

Andreea T.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate