Finanțare pentru sisteme de încălzire pe bază de energie regenerabilă

0

Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor a lansat Programul ”Casa Verde Clasic”, atât pentru populaţie cât şi pentru persoanele juridice, iar Ghidul de Finanţare a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ordinul Nr. 1817 şi Ordinul Nr. 1818 ale Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

casa-verdePrin Programul „Casa Verde”, populaţia şi persoanele juridice pot beneficia de finanţare pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă.

Bugetul alocat pentru acest program este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane pentru populaţie şi 34 de milioane pentru persoane juridice.

Prin Programul „Casa Verde” sunt finanțate panourile solare şi pompele de căldură, cunatumul finanţării nerambursabile fiind în funcţie de tipul instalaţiei:

– până la 3.000 de lei pentru instalarea panourilor solare nepresurizate;

– până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare presurizate;

– până la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.

În ce privește persoanele fizice, dosarele de finanţare vor putea fi depuse în perioada 10 – 24 octombrie 2016, la sediile agenţiilor pentru protecţia mediului din judeţele de reşedinţă.

Dosarul de finanţare se depune la Agenţia Teritorială de Protecţie a Mediului și pe site-ul AFM se poate afla decizia de acceptare (sau respingere) în Program. După semnarea contractului de finanţare cu Administraţia Fondului pentru Mediu, urmează demararea lucrărilor şi depunerea cererii de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanţare. Pentru semnarea contractului de finanţare cu AFM, sunt puse la dispoziţie maximum 60 de zile de la publicarea pe site-ul AFM a listei cu agenţiile teritoriale care au intrat în posesia contractelor.

În cazul persoanelor juridice, beneficiari ai programului pot fi: unităţile administrativ-teritoriale, instituţiile publice şi unităţile de cult. În cazul acestora se va finanţa instalarea de sisteme care utilizează energie solară şi energie geotermală, dar şi sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deşeurilor, a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe bază de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. Persoanele juridice pot depune dosarele de finanţare în intervalul 17 octombrie -14 noiembrie 2016.

Pentru persoane juridice finanţarea nerambursabilă se acordă în cuantum de până la 90% din cheltuielile eligibile ale proiectului.

 

sursa: ziarpiatraneamt.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate