Flăcări pe Dealul Crucii, la Oglinzi

0

Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit în această după-amiază în satul Oglinzi din comuna Răucești, județul Neamț, mai precis în zona numită Dealul Crucii (hotarul cu Brusturi).

La fața locului s-au deplasat initial opt voluntari SVSU Răucești.

Aceștia au încercat să stingă flăcările cât s-a putut, dar misiunea s-a dovedit a fi riscantă din cauza fumului dens, potrivit șefului SVSU Răucești, Alexandru Ioan Todirică.

În ajutor, au solicitat un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Târgu Neamț. Exista riscul ca flăcările să se extindă spre pădure, însă pompierii au intervenit la timp, din fericire.

Incendiul de vegetație uscată, care se manifesta pe o suprafață de teren de peste 1 hectar, a fost în cele din urmă stins.

Cel mai probabil, de vină pentru izbucnirea incendiului este focul deschis în spații deschise. Cineva a dat foc la niște crengi, chiar dacă vântul sulfa cu putere, iar flăcările s-au extins. Din fericire, evenimentul nu s-a soldat cu victime omenești. De data aceasta.

Andreea Trăsnea

PS: Terenul fiind moale, autospeciala pompierilor a rămas blocată, însă situația a fost remediată la scurt timp, cu ajutorul unui tractor.

Protejaţi viaţa, bunurile şi mediul înconjurător!

Anual mii de incendii de vegetaţie distrug bunuri, afectează mediul înconjurător şi uneori, din păcate, se finalizează cu pierderi de vieţi!

Utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurile și deșeurile menajare conduce adesea la arderi necontrolate, care produc pagube materiale însemnate sau chiar pierderi de vieți omenești.

Condiţiile de vânt şi nerespectarea măsurilor obligatorii de protecţie constituie elemente care întreţin şi favorizează propagarea focului.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, ISU Neamț reaminteşte cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:
• Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă; 
• Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
• Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii; 
• Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
• Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
• Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz, etc).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate