Afacerea TOMOGRAFUL. Fostul director al Spitalului Județean și alții, trimiși în judecată de DNA

0

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

-LAZĂR IOAN și MURARIU OANA – DANA, la data faptelor manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamţ respectiv şef al Serviciului de achiziţii din cadrul aceleiași unități medicale, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

-MIHUŢOIU CRISTIAN, PĂTRAŞCU ALIN-MIRCEA și TUDOR FLORIN-GHEORGHE, la data faptelor administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2013-2015, inculpații Lazăr Ioan și Murariu Oana – Dana, în calitățile menționate mai sus, și-au îndeplinit, prin încălcarea legii, atribuțiile de serviciu în legătură cu desfășurarea unei proceduri de licitație publică ce a vizat achiziția unui computer tomograf, la un preț supraevaluat, fără a avea la bază nici un fel de documente justificative.
Concret, inculpatul Lazăr Ioan, beneficiind de sprijinul celor trei oameni de afaceri care i-au și pus la dispoziție caietul de sarcini, a dispus organizarea procedurii de licitație publică pentru achiziția computerului tomograf în sistem leasing, urmărind, pe de o parte, estimarea unei valori nejustificate a achiziției și, pe de altă parte, participarea la licitație a unui singur ofertant, în persoana societății administrate de inculpatul Mihuțoiu Cristian. În acest sens, au întocmit caietul de sarcini și au procedat la respingerea tuturor cererilor de clarificare în scopul îngrădirii accesului altor competitori la procedura de achiziție.
Ulterior, inculpații Lazăr Ioan și Murariu Oana – Dana, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, au întocmit și avizat o notă prin care s-a stabilit valoarea estimativă de achiziție a computerului tomograf în sumă de 4.850.000 lei, valoare ce depăşeşte preţurile de achiziţionare a unui echipament similar de către alte unităţi de sănătate.
Aceste demersuri au avut ca urmare încheierea, la data de 3 iunie 2015, a contractului de achiziție publică a computerului tomograf respectiv, în valoare de 4.898.000 lei cu TVA, de la societatea administrată de inculpatul Mihuțoiu Cristian.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a precizat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 2.194.172,70 lei, având în vedere prejudiciul ce ar fi fost cauzat de inculpați prin încălcarea prevederilor legale cu ocazia organizării procedurii de achiziție publică.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Mai sus este comunicatul de presa al DNA.

Noi nu putem decât să ne amintim câte articole am scris pe această temă chiar de dinainte ca infracțiunea să se producă. Desigur că nu prea a scris nimeni din presa locală despre acest tun, ba, dimpotrivă, am suportat foarte multe mizerii din partea multor colegi de presă care țineau partea celor trimiși acum în judecată de către DNA.

Iată că tot efortul nostru și toate mizeriile îndurate nu au fost degeaba. Cei despre care am scris ani de zile că sunt suspecți acum sunt trimiși în judecată.

Mulțumim, fără ironie, colegilor din presă care ne-au combătut de fiecare dată când ziceam că achiziția tomografului este o hoție. Doar cu astfel de contre între publicații, consumatorii de presă din Neamț pot vedea cine le spune adevărul și cine îi minte și pot alege mai simplu de unde să se informeze corect. 

Iosub Robert

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate