GRUMĂZEȘTI, Neamț: Porci morți, aruncați pe câmp. Pesta porcină, CONFIRMATĂ

0

Alertă în comuna Grumăzești din județul Neamț! Cadavrele a doi porci au fost găsite abandonate în câmp, la câteva zile distanță, în zone diferite. Au fost prelevate probe, iar rezultatul a ajuns pentru unul dintre exemplare: animalul decedase din cauza pestei porcine africane.

Porcul ucis de pesta porcină a fost efectiv aruncat pe un teren și lăsat să se descompună, fapt care demonstrează inconștiența proprietarului. Autoritățile au demarat o anchetă în zonă, pentru descoperirea făptașilor. S-a cerut și ajutorul Poliției.

Un exemplar a fost găsit săptămâna trecută în satul Netezi, în punctul Movilă. Era un porc mort, abandonat de vreo trei zile. Am adus la cunoștință proprietarului terenului, am anunțat Direcția Sanitar-Veterinară, am luat măsuri de izolare a cadavrului. S-au dus analize și l-au găsit cu pestă porcină.

Credeam că am scăpat, dar nu știu ce întâmplă cu mintea omului… astăzi am fost anunțat că a mai fost găsit un porc în zona cunoscută sub denumirea de Râpa lui Matasă. Am chemat organele sanitar-veterinare să vedem ce e și cu el, am anunțat și Poliția”, a declarat pentru ZiarTarguNeamț.RO primarul comunei Grumăzești, Constantin Matasă.

Miza descoperirii cât mai rapide a gospodăriilor din care provin cei doi porci este mare, tocmai pentru a evita apariţia unor noi focare de pestă porcină africană.

„Se face inventarierea porcilor din comună și vom vedea ce se întâmplă.

Am rugămintea la cetățenii comunei să îmi aducă la cunoștință când apar astfel de situații, pentru că trebuiesc luate niște măsuri de siguranță, ca să nu împânzim comuna cu pestă porcină, ci să evităm sacrificarea porcilor din comună și îmbolnăvirea cetățenilor.

Dacă un porc mort este abandonat în câmp, se duc câini, muște, păsări…și boala se poate transmite foarte ușor. S-ar putea ajunge până la sacrificarea tuturor porcinelor din comună, și nu numai.

Nu protejați aceste persoane iresponsabile, faptele lor ne pot afecta tuturor sănătatea!”, a conchis primarul Constantin Matasă.

În toamna anului trecut, a mai fost un focar de pestă porcină în comuna Grumăzești, Neamț, la cineva care se ocupă cu comercializarea porcilor. Din fericire, atunci s-a stagnat extinderea focarului.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate