Implicare și profesionalism/ În RĂUCEȘTI, Neamț, pandemia nu a oprit dezvoltarea comunei

1
Când o mână de om gospodar conduce o localitate, n-ai cum să nu observi cum munca lui și a echipei de la primărie dă roade.

Ați ajuns recent prin comuna Răucești, Neamț?! Este unul dintre exemplele elocvente. În acest colț de pământ nemțean, Dumitru Bălăjel e primar din 2016. Acum un an, recâștiga încrederea alegătorilor, pentru al doilea mandat. Iar încrederea primită e răsplătită cu investiții pe diverse planuri, menite să dezvolte toate satele comunei Răucești.

A trecut deja un an din momentul în care am fost reinvestit în funcția de primar al Comunei Răucești și consider că mi-am făcut datoria la primărie în mod onorabil, am terminat unele proiecte propuse și am început altele noi, împreună cu echipa mea.

Uitându-ne înapoi, vom vedea că astăzi, în 2021, trăim într-o comună cu instituţii de învăţământ preşcolare şi şcolare moderne sau în curs de modernizare, cu străzi reabilitate, cu viaţă culturală şi sportivă, cu locuri de joacă moderne, cu administraţie transparentă şi eficientă.

Au fost duse la bun sfârşit proiecte mari şi sunt pe cale să se nască altele şi mai mari, cum ar fi: apă, canal, gaz metan„, precizează Dumitru Bălăjel, primar comunei Răucești.

Nici pandemia nu l-a oprit din treabă

După primul an din al doilea mandat de primar, edilul are deja o listă impresionantă de proiecte finalizate, în curs de implementare sau de viitor.

Ni le-a pus și nouă la dispoziție, astfel încât aceste informații importante să ajungă la câți mai mulți cetățeni care locuiesc în comuna Răucești, Neamț, ori care sunt în străinătate și poate, la un momentdat, își vor dori să revină pe meleagurile natale.

Veți vedea, în rândurile de mai jos, proiecte de interes pentru toți locuitorii comunei Răucești. Proiecte care au învins pandemia de coronavirus, motivul multor edili din Neamț și nu numai, de a se scuza pentru absența de noi investiții în urbea pe care o conduc.

Fonduri europene – P.N.D.R.

Modernizare drumuri de interes local

 • proiect realizat pe fonduri europene (PNDR) în cadrul căruia lucrările sunt finalizate si receptionate. Lungimea totală a drumurilor supuse lucrărilor de modernizare ce au făcut obiectul contractului este de 6,968 km, din care 2,902 km reprezintă drumuri comunale, iar 4,066 km drumuri sătești.

Înfiinţare şi dotare Grădiniţă cu program normal în satul Oglinzi, în valoare de 2.481.984 lei

 • proiect realizat prin fonduri europene (PNDR), care prevede construirea și dotarea unei noi grădinițe, cu un număr de 4 clase si cu spații de joacă. Lucrările au fost finalizate și recepționate în acest an.

Înfiinţare două parcuri cu spaţii de joacă pentru copii şi teren de sport acoperit

 • proiect realizat prin PNDR, GAL Tinutul Zimbrilor, în valoare de 1.616.917 lei. În cadrul acestui proiect de investiție au prins contur cele două parcuri de lângă Școala Profesională Oglinzi și Școala Gimnazială Răucești, cu toate dotările specifice. Urmează să finalizăm terenul de sport din satul Răucești sub forma unui balon care va proteja de intemperii, iar elevii își vor putea desfășura orele de sport în bune condiții.

Fonduri europene – P.O.C. si P.O.I.M.

Achiziția de echipamente din domeniul tehnologiei – IT mobile, respectiv tablete, echipamente și dispozitive necesare activității didactice pentru elevii şi cadrele didactice din învățământul preuniversitar, proiect realizat prin Programul Operational Competitivitate 2014-2020. Pentru acest proiect s-a semnat contractul de finanțare in valoare 1.605.918 lei și suntem în etapa de procedura licitație.

– Dotarea unităților de învățământ preuniversitar de stat cu echipamente de protecție medicală de tip măști de protecție medicală, dezinfectanți,  precum și alte echipamente de acest tip, necesare pentru a preveni răspândirea coronavirusului SARS-Cov-2, proiect realizat prinProgramul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, în valoare de 522.034 lei, care se află în etapa de contractare.

De asemenea, precizăm că cele două proiecte vizează școlile din Comuna Răucești, care vor contribui substanțial la desfășurarea în bune condiții a procesului educațional, atât pentru elevi cât și pentru cadrele didactice, în contextul crizei pandemice create de coronavirusul SARS-CoV-2, pentru a evita creșterea rapidă a infecției cu coronavirus, dar și pentru a crea condițiile necesare desfășurării activităților didactice.

Fonduri guvernamentale (MLPDA – PNDL)

– Reabilitare şi Modernizare Liceul Tehnologic Oglinzi, proiect finanțat prin PNDL (MDRAP). În Corpul A, parter, s-au amenajat sălile de clasă, prin renovări nestructurale ale corpului de clădire. În Corp B, s-a extins clădirea cu 80 mp, extindere unde s-au amenajat grupuri sanitare noi și magazie, prin demolarea peretelui holului și a grupului sanitar. Lucrarea este finalizată.

– Extindere alimentare cu apă în satele Săvești și Oglinzi – proiect finanțat prin PNDL. După finalizarea litigiului, am reluat acest proiect prin realizarea unei expertize tehnice, a proiectului tehnic (rest de executat) și prelungirea contractului de finanțare cu o valoare reactualizată, astfel că proiectul va fi reluat în cel mai scurt timp.

Programului Național de Investiţii „Anghel Saligny”

Am depus prin acest program al MLPDA, în luna octombrie 2021, două proiecte care se află în etapă de evaluare:

 • Modernizare rețea de drumuri în satul Răucești, cu lungimea totală de 7,160 km;Drumurile pe care se va realiza investiția sunt: DS2 (str. Brădiș), DS4 (str. Viitorului), DS5 (str. Nucului), DS6 (str.Ferarului), DS7 (str. Florilor), DS11 (str. Dascălului), DS12 (str. Mieilor), DS66 (str.Gării), DS16 (str. Veteranilor) și DS27 (str. Plopilor);
 • Înființare rețea de canalizare în Comuna Răucești.

Proiecte depuse și aflate în derulare (A.F.M. si C.N.I):

 • Modernizarea sistemului de iluminat stradal în Comuna Răucești, Județul Neamț – proiect finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu (A.F.M.). Acest proiect se află în etapa de realizare a lucrării, care constă în amplasarea unui număr de 701 aparate de iluminat cu LED ce se vor monta pe stâlpii existenți, a unui aparat iluminat LED complet echipat cu camere de supraveghere și a unui panou fotovoltaic.

Am depus și 3 proiecte la Compania Națională de Investiții (CNI):

 • Construire Dispensar uman in satul Oglinzi – proiectul se află în etapa de avizare a documentației tehnice depuse la CNI, în acest an, și urmează să fie realizat proiectul tehnic;
 • Construire Cămin Cultural în satul Oglinzi – proiect depus în anul 2020 care se află pe lista sinteză;
 • Construire sală de sport în satul Săvești – proiect depus in anul 2021care se află pe lista sinteză.

Bugetul local

Din fondurile de la bugetul local s-au realizat următoarele investitii:

Construire sediu primărie – lucrare de o amploare deosebită și finalizată in anul 2020. Prin această investiție importantă s-a realizat eficientizarea serviciilor aparatului primăriei prin asigurarea condiţiilor şi a climatului optim de lucru în cadrul Primăriei Răucești cât şi în relaţiile cu cetăţenii – beneficiarii direcţi ai acestor servicii;

noul sediu al Primăriei comunei RĂUCEȘTI

– Asfaltare strada Filipeni – lucrare finalizată și recepționată

– Realizare șanțuri în centrul satului Oglinzi – lucrare finalizată și recepționată

– Dotarea spațiilor de joacă în satele din comuna Răucești;

– Lucrări de reparații drumuri sătești și comunale prin asfaltare sau balastare.

– Susținerea activităților culturale și sportive: realizarea unei video-monografii, manifestări cultural-artistice, evenimente si intreceri sportive, sprijinirea Clubului sportiv Speranța Răucești, care se află pe primul loc în turul campionatului Județean, liga IV.

Avem pregătite și alte proiecte pentru viitor:

 • Inființare rețea de distribuție gaze naturale în Comuna RăuceștiAm realizat studiul de fezabilitate și am obținut avizele, iar documentatia va fi depusă în cadrul unor programe ce vor permite finanțarea acestui tip de investiție (POIM, Anghel Saligny, PNRR);
 • Creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei la Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” nr. 2;
 • Realizare șanturi în satele Răucești și Oglinzi;
 • Construire Pod b.a. Ghibeni, sat Răucești;
 • Construirea unei Săli de sport în satul Oglinzi;
 • Construirea unui bloc ANL;
 • Asfaltarea drumurilor comunale și sătești din comuna Răucești.
Dumitru BĂLĂJEL, primarul comunei RĂUCEȘTI, Neamț

Iată că prin efortul susţinut depus de primarul Dumitru Bălăjel, de Consiliul local al comunei Răucești, de salariaţii Primăriei, de angajaţii instituţiilor comunale, de locuitorii comunei, se pot obţine o serie de rezultate remarcabile.

Aceste investiții sunt pentru întreaga comunitate locală și aduc, cu siguranță, satisfacții celor care au pus umărul la realizarea lor.

Dar, în acelaşi timp, primarul Dumitru Bălăjel consideră că mai are încă multe de făcut din această funcție.

Mulțumesc tuturor pentru sprijinul pe care mi l-au acordat!

Împreună, am reușit să asigurăm speranța unor condiții de viață și civilizație mai bune locuitorilor comunei Răucești”, a conchis Dumitru Bălăjel, primarul comunei Răucești.

Andreea Trăsnea

1 Comentariu
 1. filip constantin spune

  bine d-le primar , multe realizari in continuare va doresc .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate