Importanța SPORTULUI pentru o viață sănătoasă

0

Preocuparea pentru dezvoltarea sportului în orașul Târgu Neamț înseamnă, în primul rând, o grijă deosebită a domnului primar Harpa Daniel și a colectivului Primăriei pentru menținerea și cultivarea sănătății cetățenilor orașului.

Sportul este de departe un adevărat panaceu, atât pentru trup, cât și pentru suflet.

foto cu caracter ilustrativ

În plan fizic sportul acționează benefic asupra:

  • metabolismului, prin menținerea unei greutăți optime și a profilaxiei tulburărilor asociate supraponderalității/obezității
  • sistemului circulator și a tensiunii arteriale
  • aparatului digestiv și a tranzitului intestinal
  • sistemului hormonal
  • sistemului imunitar

În ceea ce privește sfera psihică, ne vom referi în acest articol la modul în care sportul contribuie la prevenția tulburărilor neurodegenerative și a stărilor depresive care sunt asociate persoanelor în vârstă.

-De departe cel mai mare beneficiu al sportului este activarea procesului de neurogeneză, adică a procesului de formarea de noi neuroni și integrarea acestora în sistemul nervos, care se poate realiza la orice vârstă!

Incă de acum mai bine de 1800 de ani, poetul roman Juvenal spunea în Satira a X-a adresată poporului roman „mens sana in corpore sano” referindu-se mai mult la un sistemul de gândire și de valori „sănătos” care are un impact semnificativ asupra sănătății trupului.

Nu se stie însă dacă, la vremea respectivă, această afirmație era considerată în dublu sens, adică și un corp întreținut sănătos are un impact semnificativ asupra sănătății mentale.

Dovezile acumulate din cercetările realizate indică faptul că neurogeneza hipocampală joacă un rol cheie în cogniție. Declinul cognitiv este bine cunoscut ca fiind asociat cu bolile neurodegenerative precum boala Alzheimer și boala Parkinson.

Exercițiul fizic apare ca o strategie terapeutică adjuvantă care previne declinul cognitiv.

– Activitatea sportivă crește nivelul de activare a sistemului nervos central

Sportul îmbunătățește în general starea afectivă, apar emoții pozitive -bucuria, acceptarea- și crește încrederea în propria persoană.

Alte beneficii ale sportului :

 Activitatea sportivă îmbunătățeste circulația sângelui în general și la nivel central

Aceste beneficii vizează mai ales profilaxia dementelor vasculare.

 Activitatea sportivă crește funcția de eliminare (epurare) a substanțelor rezultate din metabolism, inclusiv a toxinelor

Sportul îmbunătățeste circulația sângelui, crește aportul de oxigen și de substanțe nutritive la nivel central, stimulând metabolismul neuronal.

Sportul creste fluxul sanguin și respirator și facilitează procesele de eliminare a produsilor de ardere rezultați din catabolism și a toxinelor.

 Activitatea sportivă are un efect antiinflamator

În primul rând, activitatea sportivă stimulează sistemul nervos simpatic, inclusiv eliberarea hormonilor specifici adrenalina si nordrenalina care au un efect antiinflamator, actionând asupra mai multor componente ale sistemului imunitar.

Pe de altă parte, în funcție de intensitatea efortului fizic, are loc o creștere gradată a nivelului de glucocorticoizi, având efect antiinflamator puternic.

Sportul va fi în continuare o preocupare importantă și își va găsi locul cuvenit între frumoasele și importantele proiecte propuse de primarul Harpa Daniel și echipa sa, proiecte care care vor schimba mult în bine fața orașului nostru.

Psiholog clinician, Păduraru Andrei

Psiholog educațional, Păduraru Marian

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate