În paşi de dans popular, prin viaţa lui Dănică Gâtlan [VIDEO/ INTERVIU]

0

Dănică Gâtlan este unul dintre cei mai cunoscuți şi longevivi profesioniști ai dansului popular de pe meleagurile nemţene. 

Născut în luna lui Gustar a anului 1959, la Tătăruşi, judeţul Iaşi, a adunat amintiri din copilărie în satul Dumbrava şi la Târgu Neamţ.

De peste 4 decenii, are o singură patimă: folclorul de pe Valea Ozanei.

Şi-a legat sufletul  de muzica populară şi dansul tradiţional românesc pe vremea când era pe băncile şcolii, iar Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava a fost grupul care l-a determinat să-şi pună viaţa în slujba promovării folclorului în rândul tinerilor.

Numele său se leagă inevitabil de Ansamblul Folcloric „Ozana”– un veritabil ambasador al zonei Târgu Neamţ. A pornit de la zero, dar a reuşit să transforme grupul în a doua sa familie, reuşind puţin câte puţin să clădească un ansamblu în adevăratul sens al cuvântului. Din 1991, oriunde ar merge în lume, tinerii coordonaţi de către Dănică Gâtlan sunt apreciaţi pentru autenticitate şi fac cinste plaiurilor natale.

Cu o carieră prestigioasă, Dănică Gâtlan este  profesor la Clubului Copiilor de la Târgu Neamţ de peste 30 de ani. Aici, a îndrumat pașii a zeci de generații, sute de copii cărora le-a insuflat dragostea pentru folclor. N-are de gând să se oprească în viitorul apropiat, căci inima sa nu ştie să bată altfel decât în ritm de muzică populară.

Dănică Gâtlan este unul dintre puţinii români care reuşesc să păstreze vie autenticitatea dansului popular, sădind pasiunea pentru folclor în rândul copiilor.

Pornim, în paşi de dans tradiţional românesc, incursiunea în viaţa domnului Dănică Gâtlan:

Şi fiindcă pe 7 august este ziua de naştere a prof. Dănică Gâtlan, îi transmitem un călduros „La Mulţi Ani!”, cu sănătate şi împliniri profesionale!

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate