Inaltarea Domnului

2

In bisericile romanesti, de Inaltarea Domnului, cunoscuta popular si sub numele de Ispas sau Pastele Cailor se tin slujbe de pomenire a eroilor neamului romanesc, a celor cazuti in razboi. Sarbatoarea Inaltarii Domnului se sarbatoreste intotdeauna in joia celei de-a sasea saptamani de dupa Pasti, simbolizand inaltarea cu trupul si sufletul la cer a lui Hristos.
Daca de Paste crestinii se saluta intre ei adresandu-si cuvintele “Hristos a inviat!”, in aceasta zi de mare sarbatoare, crestinii folosesc formula de salut “Hristos s-a inaltat!”, dupa Ispas, salutul intre crestini revine la forma sa initiala de dinainte de Paste.
Sarbatoarea Inaltarii Domnului aminteste de momentul in care, in prezenta apostolilor, Iisus Hristos s-a inaltat la cer de pe Muntele Maslinilor, la 40 de zile de la Inviere. Prezent la slujba de la Manastirea Neamt, IPS Teofan le-a vorbit celor prezenti despre valorile crestine pe care trebuie sa le pretuiasca si de care sa isi aminteasca macar la marile sarbatori.
Pentru ca sarbatoarea este si hramul Manastirii Neamt, aici vin in fiecare an mii de credinciosi. Multi dintre cei care au participat la slujba au primit sfanta impartasanie, pentru a se infrupta apoi din bucatele pascale traditionale, pasca si oua rosii, care nu se mai mananca pana la Pastele viitor.

Reporter: Ciprian Sangeap, Operator imagine, Editor montaj: Dacian Anitei

2 Comentarii
  1. dana spune

    foarte frumos

  2. cintaret spune

    foarte frumos a fost si la priveghere seara

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate