Înălțarea Domnului, hramul Mănăstirii Neamț

0

Hristos S-a Înălțat!

Joi, 25 mai, de Înălțarea Domnului, mii de credincioși din întreaga țară și-au îndreptat pașii spre Mănăstirea Neamț, loc de pelerinaj în această perioadă, cu prilejul sărbătoririi hramului.

Pelerinii au participat la slujba de sfinţire a apei, oficiată la aghiazmatarul din faţa așezământului monhal de către ÎPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Din soborul arhieresc, îi amintim aici pe ÎPS Pimen-Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Varlaam Ploieșteanul- episcop vicar patriarhal, PS Calinic Botoşăneanul- Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor și PS Emilian Lovișteanul- episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

După cuvântul de învăţătură rostit de PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, ierarhii, preoţii şi credincioşii prezenţi au mers în procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului până în curtea Mănăstirii Neamţ, unde, pe un podium frumos împodobit, a fost oficiată Sfânta Liturghie.

Sărbătoarea Înălțării Domnului ne așază pe noi, iubiți credincioși, în starea de așteptare a Domnului Hristos, care va veni din nou la sfârșitul lumii. Fiind noi în această stare de așteptare pentru a-L vedea pe Domnul Hristos cum va coborî din Ceruri, așa cum L-au văzut Sfinții Apostoli cum S-a Înălțat, suntem chemați să urmăm îndemnul Mântuitorului din Evanghelie: «Privegheați și vă rugați, căci nu știți ziua, nici ceasul, când Fiul Omului va veni». Să ne așezăm așadar în stare de priveghere, de așteptare, pentru a-L primi din nou pe Domnul Hristos. Suntem datori, cum spune o vorbă din popor, să muncim ca și cum nu am muri niciodată, dar în același timp să fim pregătiți pentru întâlnirea cu Domnul Hristos ca și cum am muri în această seară”, a spus ÎPS Teofan în cuvântul de învățătură rostit în fața miilor de pelerini.

video doxologia.ro

În cadrul slujbei arhierești, monahul Onufrie Bunduc a fost hirotonit ierodiacon de către ÎPS Teofan.

Amintim și că, an de an, la slujba oficiată la Mănstirea Neamț de sărbătoarea Înălțării Domnului sunt fost pomeniți toţi ctitorii așezământului de cult, cât şi eroii care s-au jertfit de-a lungul anilor pentru apărarea ţării.

Credincioșii care au participat la hramul mănăstirii au avut prilejul să se roage șii să se închine la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului –  considerată cea mai veche și mai frumoasă icoană din România- și la moaștele Sfântului Paisie Velicicovschi și ale Sfântului Necunoscut, la capul Sfântului Sfântului Simeon din Muntele minunat (Antiohia Siriei), care a fost dăruit de Ştefan cel Mare în anul 1463.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate