Excursie în Neamț, finalizată cu toxiinfecție alimentară pentru 18 turiști

2

UPDATE:

Alţi doi copii din acelaşi grup de turişti au fost internaţi, diagnosticul fiind tot toxiinfecţie alimentară.

Ştire iniţială:

Vineri, 26 mai, 18 turiști au ajuns la Spitalul din Târgu Neamț cu simptome de toxiinfecție alimentară. Vorbim despre 15 copii cu vârste între 10 și 14 ani, un adolescent și doi adulți.

Pacienții au prezentat grețuri, vărsături, dureri abdominale, scaune diareice (un număr de 6 dintre aceștia). Au fost internați la unitatea spitalicească din Târgu Neamț, unde medicii le-au aplicat proceduri specifice pentru aceste cazuri.

La scurt timp după prezentarea lor la spital, personalul Compartimentului de prevenire a infecțiilor asociate activității medicale a anunțat telefonic DSP Neamț. În cazul tuturor celor 18 turiști, diagnosticul a fost același: observație toxiinfecție alimentară, cu formă ușoară de boală.

Persoanele fac parte dintr-un grup de 52 de turiști din Târgoviște, aflați în excursie în județele Suceava și Neamț. S-au cazat în seara zilei de marți, 23 mai la o unitate turistică dintr-o comună aflată în imediata vecinătate a orașului.  Potrivit surselor noastre, grupul era cazat la Hanul Urșilor din Vânători- Neamț.

Specialiștii DSP au demarat o anchetă epidemiologică, cu izolarea și tratarea în spital a suspecților  și bolnavilor. De asemenea, au mers astăzi în control la unitatea de alimentatie publică, de unde au prelevat probe biologice alimentare din meniurile servite, dar și probe de sanitație și probă de apă din unitatea de alimentație publică unde turiștii (în prezent vizitează spitalul) și-au petrecut ultimele 3 zile, pentru a stabili cauza toxiinfecției alimentare.

De asemenea, Echipajele de specialisti ai DSP au recomandat personalului din unitate să recolteze coprocultori, să evite contactul între alimentele preparate și cele nepreparate, să spele mai atent recipientele în care sunt preparate și păstrate alimentele ce urmează să fie servite clienților și să întrețină curățenia și dezinfecția tuturor suprafețelor din bucătărie. S-au cerut, de fapt, chestiuni care ar trebui respectate de orice unitate de cazare cu restaurant.

Ancheta DSP este încă în desfășurare.

Degeaba se mândresc județele Neamț sau Suceava ca fiind zone turistice de mare interes etc, dacă o pensiune din zonă servește turiștilor pe tavă o toxiinfecție alimentară pe care o va asocia întotdeauna cu aceste meleaguri pline de obiective turistice care merită vizitate. Bineînțeles, este un caz singular și nu putem generaliza. Avem pensiuni și hoteluri care pot crea o impresie plăcută până și celui mai pretențios turist. Asta… numai dacă mai revine a doua oară în zonă.

S.B.

2 Comentarii
  1. Gabi spune

    Pai cred si EU!da exista o formare profesionala a petsonalului care manipuleaza alimentele?ceva contro al e mai dese..si amenzi serioase..OK cand o sa trece PE scolo nu am sa ma opresc da mananc

  2. AR spune

    NU E SINGURA PENSIUNE HANUL URSILOR UNDE SE MANANCA PROST SI MURDAR.CAM TOATE DAU LA TURISTI MANCARE DE LA REDUCERI,FARA ACTE DE PROVENIENTA,URDA DE LA TOTI NESPALATII DE LA STANI,ETC,,ETC,,,

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate