Infecțiile respiratorii acute continuă să facă ravagii în Neamț

0

În perioada 4-10 februarie de supraveghere epidemiologică, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute ( IACRS) a fost de 2086, cu un număr de 70 internări, marcând  o ușoară tendință scădere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (3395 cazuri cu 81 bolnavi internați).

Și numărul de pneumonii raportate este în scădere, a fost de 543, cu un număr de 73 internări (față de 693, cu 120 internări săptămâna precedentă), potrivit DSP Neamț.

Din analiza pe grupe de vârstă se constată că ratele de incidență cele mai crescute pentru IACRS și pneumonie se înregistrează la grupele de vârstă 0-1 ani, 2-4 ani și peste 65 ani.

Activitatea gripală, a evoluat cu intensitate medie, cu apariția de cazuri sporadice pe teritoriul județului  Neamț. S-au  inregistrat 30 cazuri  de gripă: un caz la grupa de vârsta 0-1 an (internat în spital), trei cazuri la grupa de vârstă 5-14 ani, 12 cazuri la grupa de vârstă 15-49 ani, 9 cazuri la grupa de vârsta 50-64 ani, 5 cazuri la grupa de vârstă de peste 65 ani.

Din cele 20 de cazuri de gripă internate, 15 au fost internate în Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț și 5 cazuri în Spitalul Municipal de Urgență Roman, cu forme medii de boală.

„Precizăm  faptul că, în acest sezon de supraveghere epidemiologică a infecțiilor respiratorii acute, pneumoniilor și  gripei,  s-au raportat pe teritoriul județului un număr de 113 cazuri clinice compatibile cu diagnosticul de gripă, cu forme ușoare și medii de boală.”, transmite DSP Neamț.

În sezonul gripal 2018-2019 s-au administrat 34.784 doze de vaccin antigripal, cu vaccin distribuit gratuit  de către  Ministerul Sănătății. În cabinetele medicilor de familie si la nivelul DSP Neamt mai sunt în stoc 1018 de doze de vaccin gripal.

DSP Neamț, în urma creşterii numărului de infecţii respiratorii acute şi declarării  epidemiei de  gripă, face apel către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândirii virusului gripal:

 • consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
 • izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
 • evitarea aglomeraţiilor;
 • evitarea contactului cu persoanele bolnave;
 • păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
 • respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului, aruncarea batistelor de unică folosinţă la coşul de gunoi după utilizare);
 • spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca, în vederea reducerii răspândirii virusului;
 • creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
 • aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
 • îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
 • evitarea staţionării în frig timp îndelungat;
 • purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori şi personalul medical;
 • triajul epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico- sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie;
 • continuarea vaccinării antigripale.

Antibioticele nu se utilizează în cazul gripei și este recomandată evitarea automedicației. În cazul apariției simptomelor de boală, prezentați-vă la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corect.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate