Interviu cu ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului

0

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a participat joi, 7 decembrie, la prima ediție a „Galei Ambasadorilor Nemțeni”, eveniment desfășurat la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț, cu sprjinul Consiliului Județean Neamț.

În cadrul evenimentului au fost evidențiați cei mai reprezentativi oameni ai vieții publice locale, care în perioada iulie 2016-iunie 2017 au dovedit o implicare deosebită în domeniile în care activează. S-au oferit premii pentru șapte categorii: Artă, Educație și cercetare, Tinere valori, Sănătate, Voluntariat, Asistență socială și Sport.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în calitate de membru al Juriului Național, a înmânat trofeul și diploma de onoare doamnei Monica Sofron, președintele Asociației Umanitare „Codrin – ocrotiți copiii ce vor rămâne copii”,  pentru categoria Asistență socială.
La finalul evenimentul, ÎPS Ioachim a acordat un scurt interviu redacției noastre, unde ne-a spus mai multe despre implicarea Bisericii în social.

R: Considerați oportună și necesară implicarea Bisericii în social?

ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului: Sigur că da.  Hristos ne-a dat poruncă să îngrijim pe cei flămânzi, pe cei aflați în suferință și lipsuri. Biserica are menirea de a conduce credincioșii către Dumnezeu pe calea mântuirii, dar nu putem face abstracție de lumea acesta.  Astfel,  și noi suntem alături de cei care se preocupă de îngrijirea trupească a oamenilor.  Noi, în principal ne îngrijim de sufletele credincioșilor, dar, atâta vreme cât putem, împărțim pâinea cea de toate zilele  și cu cel care nu are. Chipurile nu se deosebesc între ele, au același scop, să realizeze asemănarea cu Dumnezeu. În acest context avem grijă de sănătatea sufletească, dar și de cea trupească a oamenilor. 

R: Ce activități desfășurați în eparhia pe care o păstoriți?

ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului: În  județul Neamț, în mod excepțional, există două eparhii, două administrații bisericești, cea a Iașului, condusă de mitropolitul Moldovei, și cea a noastră, arhiepiscopia Romanului și Bacăului.  Astfel, desfășurăm multe activități împreună, însă cele mai multe dintre activitățile noastre au loc în zona Bacăului.  În total, în eparhia Romanului și Bacăului sunt aproximativ 45 de instituții caritabile. În Neamț avem parteneriate atât cu instituțiile sociale și administrative, cât și cu instituțiile bisericești. 

R: În viitor, care sunt intențiile în domeniul asistenței sociale? 

ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului: Asta depinde în primul rând de societate. Dacă intențiile celor care au în mână administrația politică și economică a țării  sunt bune şi se îndreaptă către popor, atunci, bineînțeles, și activitățile noastre bisericești se vor reduce. Scopul nostru este de  a conduce credincioșii către Dumnezeu, însă când societatea este în degringoladă, Biserica nu poate fi insensibilă la nevoile oamenilor. Încercăm să participăm și noi cu obolul care ne este rânduit nouă de providenţă, ca o cărămidă la edificiul spiritualității și bunăstării poporului român.

R: În încheiere, un gând pentru credincioși în preajma sărbătorilor.

ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului: Gândul meu este acela de a-l primi frumos pe Hristos în sufletele noastre. Să îl lăsăm să crească, să se instaleze confortabil în noi, ca noi să ne recunoaștem în El și El să se recunoască în noi.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate