Despre fondurile europene cu Victor Negrescu, ministru delegat pentru Afaceri Europene

0

Aflat în vizită la Neamț, Victor Negrescu – ministru delegat pentru Afaceri Europene a acceptat să ne răspundă la două întrebări esențiale pe care și le pun toți nemțenii ce doresc să acceseze fonduri europene.

R: Cum anticipaţi viitorul, din punct de vedere al unui om care cunoaşte cam tot ceea ce înseamnă fondurile europene pentru zona Nord-Est, în special județul Neamț?

Victor Negrescu: Eu cred că județul Neamț are un foarte mare potențial. Pornind de la resursele financiare disponibile prin fondurile europene, de la Programul Operațional Regional, de la acțiunile pe care le desfășoară ministerele de resort sunt convins că județul Neamț va beneficia în continuare de resurse importante. Totuși, este esențial ca județul Neamț,  dar și municipiul Piatra-Neamț să aibă o direcție precisă, iar studiul și proiectul realizat permit acest lucru.  De asemenea, tot important, este ca acest județ să fie cunoscut în lume,  lucru pe care văd că îl face Consiliul Județean Neamț. Asta încercăm și noi să facem pe perioada președinției Consiliului Uniunii Europene.

În prima parte a anului 2019, România va deține  președinția acestei instituții importante. România va conta în plan european și va media interesele diferitelor state membre. În marja acestui eveniment important, pe care  România îl va a avea timp de șase luni, vor fi organizate acțiuni și în Piatra-Neamț. Vom aduce oficiali europeni care vor veni  în județ, vor vedea într-adevăr ce se face aici, vor vedea potențialul și vor vedea ce se poate face în viitor în acest județ. Sunt convins,  că prin acele acțiuni care se vor organiza aici, vom găsi prilejul  de a oferi noi oportunități nemțenilor.

R:  Spre ce ar trebui să se orienteze nemțenii când vor să acceseze fonduri europene ?

Victor Negrescu: În primul rând, dincolo de domeniu, trebuie pornit de la un scop. Potențialii beneficiari trebuie să se gândească la proiecte sustenabile. Scopul nu este acela de a atrage bani, ci de a demara o activitate care poate fi susținută pe termen mediu și lung.

În acest sens cred că există două direcții importante:  avem direcția turismului,  un sector care are în continuare potențial în România, mai ales în județul Neamț, însă cred că aici ar mai trebui îmbunătățită infrastructura și cea a industriei ușoare, tehnice și agroalimentare, unde cred că operatorii economici existenți ar trebui să se asocieze mai mult între ei, pentru a dezvolta inițiative comune. Am discutat cu mulți antreprenori din Neamț și am înțeles că există câteva inițiative în acest sens, dar fiindcă nu sunt vizibile nu reușesc să atragă investiții în plan național sau european. Este important ca oamenii să se asocieze pentru a atrage surse de finanțare, care altfel sunt disponibile în alte părți ale țării și care ar putea fi mai des prezente aici în teritoriu.

I.R.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate