Învățământul târgnemțean, din nou în doliu. S-a stins și un profesor de fizică…

0

Comunitatea profesorilor din Târgu-Neamț este mai săracă după ce un distins profesor, fost director de liceu, dar și inspector școlar, s-a stins din viață.

Este vorba de domnul Constantin Spiridonescu, cel care a slujit din 1982 până nu demult la Catedra de fizică a Colegiului Tehnic Ion „Creangă” din Târgu-Neamț.

foto arhivă- Ziua CTIC Târgu-Neamț, 2017

Astăzi, 11 noiembrie 2021, din vasta cancelarie a Colegiului Tehnic „Ion Creangă „, domnul profesor Spiridonescu Constantin a trecut hotarul dintre cele doua lumi , păstrându-și neprețuitele atribute dar luând cu el visele și speranțele.

Pașii domnului profesor Spiridonescu Constantin vor trece impozanti pe alte culoare iar acum larma zilei se topește într-o liniște nefirească și nedreaptă.

Pentru noi va rămâne un cadru didactic fără egal, una dintre legendele școlii, un ambițios și energic, în stare să pună la bătaie o avere pentru a-și apăra un punct de vedere. Neîntrecut în a dezvălui misterele fizicii, grădinar de clasă, enciclopedie de cunoștințe și anecdote domnul profesor (Spirache al nostru ) și-a ridicat munca de educator la nivel de măiestrie, căutând să formeze o gândire logică, dusă până la extremele limpezimii și clarității. A marcat o stea in excelența acestei școli prin valoroasele sale lucrări practice de la diverse concursuri la disciplina. Experimentele lui se vor converti în soluții utile pentru existența elevilor noștri care au dorit sa absoarbă din ceea ce el avea de dăruit. Sub luna de noiembrie, peste iarba uscată, sub răsfățul florilor de toamnă, în liniștea nefirească a sălilor și culoarelor, zicem cu toții într-un glas că talentul i-a încoronat sfârșitul!

Veșnică pomenire și cinstire!„, transmit reprezentanții Colegiului Tehnic „Ion Creangă” din Târgu-Neamț.

Constantin Spiridonescu a fost dedicat meseriei de dascăl, dezvăluind tainele fizicii sutelor de elevi din zecile de generații care au avut prilejul să îl cunoască. Mai mult, pe lângă fizică, încerca să ofere și lecții de viață noilor generații. Era unul dintre profesorii apreciați și stimați atât de către elevi, cât și de către ceilalți dascăli, în egală măsură.

Zi de zi încerc să explic elevilor că cel mai important lucru pentru ei este să învețe, să se califice într-o meserie, să urmeze studiile superioare și la final să își facă o afacere aici, în România. (…)”, scria prof. Constantin Spiridonescu pe facebook, în data de 5 noiembrie…

La anul, în luna martie, prof. Spiridonescu ar fi împlinit 66 de ani.


Acum câteva zile, pe 7 noiembrie, s-a stins din viață un alt dascăl deosebit din Târgu-Neamț, Elena Pușcasu- profesor pentru învățământul primar la Liceul Vasile Conta.

„(…) Timp de aproape 40 de ani a îndrumat pașii a sute de elevi și le-a deschis drumul spre lumea minunată a slovelor și cifrelor pentru ca ei sa crească și să devină OAMENI. A fost SOARELE care a făcut ca fiecare copil să fie LUMINĂ. V-am admirat mereu dăruirea, devotamentul și implicarea pentru educarea elevilor, dar și verticalitatea, corectitudinea și bunătatea care v-au caracterizat. Vă mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut!

Drum lin, doamna învățătoare Elena Pușcașu!

Dumnezeu să vă ierte!„, transmitea în acele momente triste prof. Emanuel Bălan.

Dumnezeu să îi odihnească în pace!…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate