IPJ Neamț: De Black Friday și infractorii vin cu oferte!

0

Restricțiile sanitare au forțat mulți retaileri să închidă ușile magazinelor fizice, mutând avalanșa de clienți de Black Friday în mediul on-line. Din păcate nu doar retalilerii s-au pregătit cu oferte în această perioadă ci și infractoriiiar acest week-end de cheltuieli nebunești le oferă oportunitatea perfectă de a înșela un număr mare de oameni.

Se apropie perioada cu cele mai mari  reduceri din an, respectiv Black Friday, iar realizarea cumpărăturilor on-line a devenit din ce în ce mai ușoară, însă achiziționarea de bunuri trebuie să se facă în condiții de maximă siguranță.

În timp ce consumatorii caută chilipiruri, cadouri pentru cei dragi sau poate doar doresc să evite aglomerațiile din magazine, infractorii văd acest lucru ca pe o oportunitate de a păcăli oamenii cu promisiunea unor oferte și a unor economii mari de bani, oferind oportunități ”speciale” sau prezentând ”oferte-bombă” în mediul online.

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității trag un semnal de alarmă și le recomandă cumpărătorilor să fie atenți cum și de unde își achiziționează anumite produse.

Astfel vă informăm cu privire la câteva aspecte legate de cumpărăturile online.

Nu faceți niciodată click pe un link/ o anexă dintr-un e-mail sau SMS nesolicitat. Verificați adresa de pe care v-a fost trimis mesajul. De multe ori aceasta provine de la un domeniu care nu are legătură cu acea companie.

Evitați operatorii economici care nu afișează date de contact  complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) și care se rezumă la o simplă adresă de e-mail.

Aveți grijă dacă accesați o pagină web, care conține greșeli gramaticale.

Nu plătiți în avans bunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute. Folosiți  un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deshiderea coletului la primire. Plătiți marfa după ce v-ați asigurat că ați primit ce ați comandat.

În cazul în care efectuați plata online pentru diferite produse, fiți atenți când oferiți detaliile cardului de credit sau debit pe internet. Refuzați tranzacția dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV  ( format din 3 sau 4 cifre, inscripționat pe card).

Cumpără doar din surse de încredere de la firme și magazine pe care le cunoști.

Verifică review-urile și rating-urile, mai ales pe cele ale magazinelor pe care nu le cunoști și pe cele ale vânzătorilor individuali.

Atenție la reclame, ”Oferte miraculoase”, ”Afaceri-bombă”! Dacă e prea frumos ca să fie adevărat, probabil că nu e adevărat!

Nu cumpărați falsuri în mod intenționat sau înșelat, oricât de ieftin sau autentic ar părea! Produsele contrafăcute sunt de calitate inferioară, pot fi periculoase și pot contravine legii drepturilor de autor.

Salvează toate documentele legate de achizițiile online! Acestea ar putea fi necesare pentru a stabili termenii și condițiile vânzării, ori pentru a dovedi că ai făcut plata bunurilor.

Nu trimite bani persoanelor necunoscute! Așa cum nu ai da bani unei persoane necunoscute de pe stradă, nu o face nici pe internet. Dacă este posibil, folosește un serviciu cu plata ramburs.

Sesizați autorităților orice tentativă de înșelăciune! Cumpărăturile online pot fi benefice, dar atenție la fraude!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate