ISU Neamţ: Analiza statistică a situaţilor de urgenţă produse în luna noiembrie 2018

0

În luna noiembrie 2018, în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ s-au produs 832 de evenimente care au necesitat intervenţia serviciilor profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă (în medie 27,73 pe zi), numărul evenimentelor la care s-a intervenit cu forţe specializate crescând cu 8,41% faţă de perioada similară din anul anterior când s-au produs 762 de evenimente.

De asemenea, forţele de intervenţie au mai fost solicitate în 35 situaţii, la care însă nu s-a intervenit din diverse motive:

  • echipajele au fost întoarse din drum, întrucât nu mai era necesară deplasarea acestora la locul evenimentului în 8 situaţii, din care 5 situaţii la echipajele de stingere şi 3 situaţii la echipajele SMURD;
  • echipajele au ajuns la locul evenimentului, însă nu au acţionat în 17 de situaţii, deoarece 2 situaţii au fost rezolvate de populaţie, iar în 15 situaţii persoanele au refuzat evaluarea medicală de specialitate;
  • echipajele au ajuns la adresa indicată, dar au constatat că evenimentul nu s-a produs sau pacientul nu exista în 10 situaţii, din care 2 la echipajele de stingere şi 8 la echipajele SMURD.

În cursul lunii noiembrie 2018, numărul de incendii produse în zona de competenţă a unităţii a crescut, cu 36,73%, de la 31 în noiembrie 2017, la 49 în noiembrie 2018 (în medie 1,58/zi). Dintre acestea, 48 s-au produs pe teritoriul judeţului nostru, iar 1 incendiu s-a produs într-o localitate din judeţul Iasi în care unitatea noastră intervine pe baza unui plan comun de intervenţie.

Din cele 48 de incendii produse pe teritoriul judeţului nostru, 16 s-au produs în mediul urban (33,33% din totalul incendiilor) şi 32 în mediul rural  (66,67% din totalul incendiilor).

În continuare, incidenţa producerii incendiilor este mai mare în mediul rural, iar principalele cauze ale izbucnirii acestora au reprezentat-o coşurile / burlane de fum defecte sau necuraţate.

În luna noiembrie 2018 incendiile nu au produs doar pagube materiale, ci şi victime omeneşti (o persoană a decedat), 2 persoane au fost rănite, iar 4 au fost salvate (din care 3 copii) spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului trecut când 4 persoane au fost rănite şi 1 persoană a fost salvată.

De asemenea,  în luna noiembrie 2018, în zona de competenţă a inspectoratului au avut loc 17 de incendii de vegetaţie uscată şi altele – fără pagube materiale, spre deosebire de anul anterior când au fost înregistrate 6 incendii de vegetaţie.

Raportat la aceeaşi perioadă din 2017, numărul incendiilor de vegetaţie uscată şi mirişte au crescut cu 64,70%, de la 6 în octombrie 2017 la 17 în octombrie 2018.

Numărul solicitărilor pentru acordarea primului ajutor calificat, a asistenţei medicale de urgenţă sau pentru efectuarea operaţiunilor de descarcerare a fost în creştere în luna noiembrie 2018, fiind executate 694 de misiuni (din care 194 intervenţii ale echipajelor de terapie intensivă mobilă), spre deosebire de noiembrie 2017 când au fost executate 675 misiuni (din care 110 intervenţii ale echipajului de terapie intensivă mobilă).

Echipajele de descarcerare, prim ajutor calificat şi terapie intensivă mobilă din cadrul S.M.U.R.D. Neamţ au executat misiuni pentru:

  • acordarea primului ajutor calificat şi a asistenţei medicale de urgenţă – 655 misiuni;
  • descarcerarea la accidente rutiere – 6 misiuni;
  • persoane blocate în apartament – 5 misiuni;
  • persoană căzută în loc public: 2 misiuni.

Cele mai multe intervenţii ale echipajelor SMURD au fost înregistrate în mediul rural, fiind executate 413 intervenţii.

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Petrodava” al judeţului Neamţ a executat 3 misiuni de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, faţă de perioada anului anterior când a fost executată 1 misiune

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate