Jandarmii, în dialog cu cei mici aflați în taberele de la Nemțișor și Ceahlău

0

100 de copii aflați în taberele de la Nemtișor și Ceahlău au fost gazde și parteneri de dialog pentru jandarmii nemțeni. Aceștia au aflat la ce folosesc materialele și dotările lor, când și cum să le solicite sprijinul, dar și cum pot deveni și ei jandarmi, în viitor.

Ne-au acordat toată atenția și i-am uimit, cum au spus chiar ei, cu câteva „trucuri” și anume tehnici de supraviețuire în mijlocul naturii: atitudinea adoptată, construirea unui adăpost, cum să obțină apă potabilă, aprinderea focului, hrana, cum să solicite ajutor, fără ajutorul tehnologiei și a dotărilor moderne, „trucuri” pe care jandarmii montani le-au învățat și exersat în cadrul cursurilor urmate la Centrul de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan „Regele Carol I” Sinaia, se arată într-un comunicat de presă emis de Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Neamț.

Jandarmii le-au vorbit copiilor despre măsuri de prim ajutor, siguranța pe munte, echiparea, deplasarea, grija pentru mediul înconjurător, dar și importanța respectării regulilor în societate și consecințele încălcării lor.

Le-am promis că ne vom revedea curând, în apropierea școlii, pe stradă, la evenimentele publice și pe munte, pentru „o supraveghere activă, neîntreruptă și o acțiune preventivă”, îndatoriri menționate pentru prima dată acum 129 de ani, la 1 septembrie 1893, în Legea pentru organizarea Jandarmeriei rurale, precizează reprezentanții IJJ Neamț.

***

Datorăm istoriei Jandarmeriei evocarea momentului 1 septembrie 1893 și putem considera cei 56 de ani (1 septembrie 1893 – 23 ianuarie 1949) în care a funcționat Jandarmeria Rurală ca fiind cel mai eficient mod prin care s-a reușit controlarea infracționalității în mediul rural, iar în unele situații chiar și în zona urbană.

La data de 1 septembrie 1893 se pune în aplicare, prin Decretul Regal nr. 2919, „Legea asupra Gendarmeriei Rurale”, care prevedea la art. 1: „Se instituie pentru toată încrederea regatului un corp de Gendarmerie rurală menit a veghea în comunele rurale, la siguranța publică, la menținerea ordinei și executărei legilor.” O noutate pentru jandarmi o reprezenta și tripla subordonare a acestora: Ministerului de Interne, din punct de vedere al siguranței publice, Ministerului Public și Ministerului de Justiție, din punct de vedere al executării poliției judiciare și Ministerului de Război, din punct de vedere al disciplinei militare, instrucției militare și comandamentului.

Structura organizatorică a Jandarmeriei Rurale acoperea întreg teritoriul ţării. În toate comunele se înfiinţează secţii şi posturi de jandarmi, aflate în subordinea directă a primarilor comunali. În fiecare judeţ, prefecţii reprezentau autorităţile superioare ale unităţilor de jandarmi, în materie de siguranţă şi ordine publică, iar din punct de vedere al misiunilor de poliţie judiciară, jandarmii se subordonau judecătorilor de instrucţie şi procurorilor.

Nu mult timp după aplicarea legii din 1893, în fostul județ Neamț s-a organizat Compania de Jandarmi Neamț, o secție de jandarmi pe lângă Subprefectura județului Neamț și câte una în marea majoritate a comunelor rurale. Modificările aduse acestei legi în anul 1908 conturau mai precis organizarea Jandarmeriei în cadrul județelor. Noua lege prevedea organizarea Companiei de Jandarmi rurali Neamț, cu 6 secții: Broșteni, Ceahlău, Bălțătești, Piatra, Războieni și Bistrița și 29 de posturi.

Și în fostul județ Roman, nu la mult timp de la intrarea în vigoare a legii din 1893, s-a organizat Compania de jandarmi Roman, o secție de jandarmi pe lângă Subprefectura județului Roman și câte una în marea majoritate a comunelor rurale.

Care era activitatea jandarmeriei în comunele rurale? Documentele de arhivă consemnează printre altele: „supravegherea ordinei și siguranței publice a statului, paza de zi și de noapte, urmărirea și prinderea făcătorilor de rele, executarea legilor, controlul străinilor și a stabilimentelor publice, controlul elementelor armatei aflate la vatră, controlul celorlalte autorități administrative, lucrări de rechiziție”.

Modificari neesentiale ale legii au avut loc în anul 1938, iar între anii 1940 si 1943, din cauza situației de război, a avut loc trecerea unor unități și subunități de jandarmi rurali în subordinea marilor unități strategice și tactice ale Armatei Române.

Începând cu 24 august 1944, Jandarmeria a trecut prin unele restructurari, iar începând cu 23 ianuarie 1949 s-au înfiintat Trupele de Securitate, ca parte integranta a Ministerului de Interne.

Prin Hotarârea de Guvern nr. 0749 din 5 iulie 1990, pentru creșterea capacității de acțiune și îmbunătățirea structurii organizatorice a Ministerului de Interne, s-a reînființat Jandarmeria Română, instituție cu vechi tradiții în ceea ce privește asigurarea siguranței civice a cetățenilor.

În evoluția Armei urmeaza o serie de transformari majore care au culminat cu înființarea la 1 septembrie 1998 a comandamentelor de jandarmi județene, ulterior, la 01.05.2005 în urma reorganizării instituției acestea devenind inspectorate de jandarmi județene.

Jandarmeria în mediul rural s-a conturat începând cu luna august 2003, când s-au înființat secții și posturi de jandarmi în mediul rural, structuri care funcționează și în prezent.

În perioada 2003 – 2005, pe raza județului Neamț au funcționat patru secții Piatra-Neamț, Roman, Bicaz și Târgu-Neamț și trei posturi de jandarmi Roznov, Pipirig și Ceahlău.

În prezent, la nivelul județului Neamț, funcționează patru posturi de jandarmi, trei dintre acestea în mediul rural:

•         Postul de Jandarmi Montan Durău are ca zonă de acțiune stațiunea cu același nume, comuna Ceahlău și traseele turistice din Parcul Național Ceahlău;

•         Postul de jandarmi Montan Bicaz-Izvorul Muntelui are ca zonă de acțiune Izvorul Muntelui, Port Bicaz și traseele turistice din Parcul Național Ceahlău, Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș;

•         Postul de Jandarmi Montan Vânători-Neamț are ca zonă de acțiune localitățile Vânători- Neamț, Agapia și Tg. Neamț;

•         Postul de Jandarmi Stațiune Balneoclimaterică Bălțătești, are ca zonă de acțiune localitățile: Bălţăteşti, Agapia, Crăcăoani, Ghindăoani, Grumăzeşti, Petricani.

După reînființarea Jandarmeriei Române, la 1 septembrie 1990, până în anul 1997, data de 1 Septembrie a fost aniversată ca Ziua Jandarmeriei Române.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate