Joi, 10 iunie- Ziua Eroilor: Programul manifestărilor organizate la Târgu-Neamţ

0

Cinste eroilor neamului românesc! Joi, 10 iunie, târgu-nemțenii sunt invitați, de la ora 13.00, la ceremonialul care va avea loc la Monumentul Eroilor.

Programul manifestării dedicată eroilor neamului românesc cuprinde depuneri de coroane, o slujbă de pomenire a eroilor, oficiată de un sobor de preoţi din Protopopiatul Târgu Neamţ, și un scurt program artistic.

În anul 1919, în semn de recunoștință față de militarii care au murit pe câmpul de luptă în timpul Primului Război Mondial, s-a semnat Tratatul de la Versailles, prin care țările beligerante (care se aflau în stare de război) și-au asumat întreținerea mormintelor ostașilor care au fost îngropați pe teritoriile acestora. Prevederile Tratatului de la Versailles s-au concretizat în anul 1920, când a fost decretată Ziua Eroilor sărbătoare națională, prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920, în care se preciza ca această sărbătoare se va celebra în Ziua Înălțării Domnului. Ziua Eroilor, prilej de omagiere a militarilor și civililor care au murit în timpul Primului Război Mondial, sărbătorită în aceeași zi cu Înălțarea Domnului a fost hotărâtă și de Sfântul Sinod în 1920 și, la scurt timp, consfințită prin două hotărâri sinodale în anii 1999 și 2001 drept sărbătoare națională bisericească. Tot în anul 1919 a fost înființată Societatea „Mormintele Eroilor Căzuți în Război”, devenită în anul 1927, Societatea „Cultul Eroilor”, care se află sub înaltul patronaj al Reginei Maria, de aceea în anul 1940 a primit denumirea de „Așezământul Național Regina Maria”. Aceasta a avut un rol important la inaugurarea Mormântului Ostașului Necunoscut din anul 1923, amplasat prima data în fața Muzeului Militar Național din Parcul Carol, iar acum este prezent în multe localități din România. Ulterior, prin Decretul nr. 71/1948 și Decretul nr. 117/1975 privind regimul mormintelor și operelor comemorative, Ziua Eroilor se sărbătorea pe o data fixa, 9 mai, de Ziua „Independenței de Stat a României și a Victoriei asupra Fascismului”. După căderea comunismului, în anul 1995 a fost adoptata Legea nr. 48 privind proclamarea Zilei Eroilor și Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, în care se precizează ca Ziua Eroilor se sărbătorește cu prilejul Zilei Înălțării Domnului Iisus Hristos.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate