La „Conta”, Simpozion regional cu participare internațională „Anticomunism și represiune comunistă. 1945-1989”

2

Sâmbătă, 26 mai, de la ora 10.00, la Liceul „Vasile Conta” Târgu Neamț va avea loc Simpozionul regional cu participare internațională „Anticomunism și represiune comunistă. 1945-1989”, ediția a III-a.

Invitați speciali sunt Anatol Țăranu- istoric și diplomat, Cristian Tabără- realizator TV, Octavian Zelinski- istoric și ziarist din R. Moldova, conf. univ. dr. Florin Pintescu de la Universitatea din Suceava.

Istoria, cârmuită fie de hegeliana >viclenie a raţiunii<, fie de voinţa lui Dumnezeu, macină implacabil şi uniform între paginile sale sânge, lacrimi, proiecte şi sentimente, trecându-le uneori sub tăcere, transformându-le alteori în simple cifre cu rol statistic, oamenii ajungând de prea puţine ori să le preţuiască la adevărata lor valoare şi să tragă pe baza lor cuvenitele învăţăminte.

Pentru a se ajunge la ultimele rezultate, este nevoie de funcționarea memoriei colective.

Acest lucru se făcea în mod automat în societățile tradiționale și (ce e drept, într-o măsură mai mică) moderne, neputându-se face însă în societatea postmodernă în care trăim fără munca istoricilor care adună și cercetează mărturiile trecutului pe de o parte, intenționând  pe de altă parte- foarte important – să ofere învățături pozitive Cetății (…)

Este bine să ne amintim de ceea ce s-a petrecut în perioada comunistă și să reflectăm asupra acelor întâmplări pentru a nu repeta greșelile care au dus la moartea a mii de români”, spun organizatorii.

Simpozionul se adresează în special profesorilor de istorie, dar și elevilor de liceu. Este o oportunitate de a colabora, de a schimba opinii și de a participa la formarea tinerii generații prin întoarcerea la memoria trecutului. Fiindcă 2018 este anul Centenarului, una dintre sectiuni ca fi dedicată făuritorilor Marii Uniri, arestați și morți în temnițele comuniste.

Simpozionul regional cu participare internatională „Anticomunism și represiune comunistă. 1945-1989” este organizat de Liceul „Vasile Conta” Târgu Neamț, în parteneriat cu Primăria orașului și Asociația Pro Democrația.

 

2 Comentarii
  1. lecu alex spune

    cei prigoniti,pot macar participa?..oricum..cat decat..

  2. Balan spune

    Da,pot participa cu mare drag. Toți cei interesați de subiect dar mai ales cei care au suferit,pot veni cu drag.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate