Lăsatul Secului pentru Postul Sfintelor Paşti

1

Lăsatul Secului este sărbătoarea care marchează ultima zi când se mai poate mânca de dulce, înainte de a începe unul dintre cele patru mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă (Postul Naşterii Domnului, Postul Sfintelor Paşti, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi Postul Adormirii Maicii Domnului).

post-400x200În toate zonele rurale din ţară Lăsatul Secului de Paşte joacă un rol extrem de important. De exemplu, Lăsatul Secului de Paşte păstrează tradiţii specifice începutului unui an agrar, sărbatorit odată cu echinocţiul de primăvară.
Această sărbatoare marchează şi acel moment de cumpănă dintre noul an agrar şi cel vechi. În funcţie de această sărbatoare sunt ţinute si obiceiurile şi datinile locului. Acestea se împart în doua categorii: sărbatori care au loc înaintea de Lăsatul Secului în „Săptamana Nebunilor” şi obiceiuri care se ţin în săptămâna „Caii lui Santoader”.

După lunga perioadă a Câşlegilor dintre Crăciun şi Paşte, numită şi Dulcele Crăciunului, fără interdicţii alimentare, oamenii trebuie să se gândească la curăţirea trupului, pentru a da aripi sufletului. Postul înseamnă exerciţiu de voinţă, dobândirea autocontrolului, înălţarea treptată a spiritului întru îndumnezeire.
În calendarul bisericesc, Lăsata Secului are două etape care conduc treptat către post: Duminica Lăsatului sec de carne şi Duminica Lăsatului sec de brânză. Prima este numită şi Duminica Înfricoşatei Judecăţi, când li se aminteşte creştinilor la slujbă să nu păcătuiască, întrucât va veni cândva şi ceasul Judecăţii de apoi. Săptămâna dintre ele, pregătitoare pentru post, poartă numele de Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă, când se mănâncă lactate şi ouă. Întrucât postul priveşte trupul, dar mai ales sufletul, acum este vremea iertăciunilor. Vecinii, rudele, cunoscuţii se vizitează şi îşi cer iertare unii de la alţii, ca să intre curaţi în post. Cea de-a doua este numită şi Duminica izgonirii lui Adam din rai. Desigur, semnificaţia este că noi retrăim simbolic momentul pierderii raiului, pe care l-am putea recâştiga, tot simbolic, prin post.

 

sursa: ziarpiatraneamt.ro

1 Comentariu
  1. Ilie.De la scularie. spune

    Eu cred ca, pe langa alte „mari realizari” din timpul mandatului sau, domnul primar a inventat si ” Lasatul secului pentru postul Sfintelor Pasti ” !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate