Lovitură pentru românii care au mașină cu volan pe dreapta

0

Era mașinilor cu volan pe dreapta care circulă pe drumurile din România e pe cale să devină istorie. Astfel de autovehicule, aduse din UK, nu mai pot fi omologate în țara noastră. Este una dintre consecințele Brexit-ului.

Dispoziția a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

Cei care nu au apucat să își înmatriculeze mașinile cu volan pe partea dreaptă, cumpărate din Marea Britanie, mai pot circula cu ele doar 90 de zile pe teritoriul României.

Altfel spus, autovehiculele cumpărate de la englezi vor primi certificat de omologare în România doar după ce li se mută volanul pe partea stângă. Iar o asemenea modificare poate costa MINIM 1000 de euro.

De această măsură au scăpat doar cei care au înmatriculat la timp (adică anul trecut) mașina cu volan pe dreapta adusă din UK.

De altfel, RAR (Registrul Auto Român) a explicat încă din iulie 2020 tot ce trebuiau să știe românii despre statutul legal al autovehiculelor cu volanul pe partea dreaptă și cum poate primi un astfel de autovehicul Cartea de Identitate a Autovehiculului (CIV) pentru a fi înmatriculat în România.

De la 1 ianuarie 2021, dar numai dacă perioada de tranziție dintre UK și Uniunea Europeană nu va fi prelungită, omologarea de tip emisă de Regatul Unit nu va mai fi valabilă în România, iar vehiculele cu volan pe dreapta provenite din UK vor fi tratate asemenea oricărui alt vehicul care provine dintr-un stat terț din afara UE și nu vor mai primi CIV, deci nu vor mai putea fi înmatriculate în România.

În ceea ce privește autovehiculele echipate cu postul de conducere pe partea dreaptă și care sunt deja înmatriculate în România, menționăm că nu există în acest moment nicio altă prevedere legislativă care să oblige la modificarea poziției postului de conducere pe partea stângă.„.

Precizăm că autovehiculele aduse din Malta sau Cipru, unde se circulă de asemenea pe partea stângă, pot fi omologate în continuare în țara noastră, fără a fi modificate, pentru că aceste două țări fac parte din Uniunea Europeană.

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

dolinex

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate