Mașini de epocă vor putea fi admirate în orașul Târgu-Neamț [FOTO/ PROGRAM]

0

Două evenimente profund culturale, care implică prezența unor automobile atestate istoric, urmează să aibă loc în județul Neamț, sub egida RETROMOBIL CLUB ROMÂNIA (RCR).

Prima reuniune, Raidul Mănăstirilor, are loc sâmbătă, 28 august, în parcarea Cetate din zona stadionului orașului Târgu-Neamț. Acolo, un număr de 15-20 de mașini clasice vor putea fi admirate de către pasionați și curioși de toate vârstele, gratuit.

Între orele 10.00 și 13.00, vor putea fi văzute automobile din județele Bacău, Iași, Vrancea, Suceava și, bineînțeles, Neamț. Evenimentul este organizat de către Neculai Marin- președinte RCR Bacău, în colaborare cu Cristi Zavati- președinte filiala Neamț„, precizează Vasile Ionesi, secretar RCR Neamț.


Cel de-al doilea eveniment, numit ANTEBELLUM 2021, este un eveniment-pilot, prin care se încearcă o reeditare de revedere a celor mai vechi automobile din România. Este, practic, un muzeu pe roți, un muzeu în aer liber.

Miercuri, 1 septembrie, între orele 9.30 și 11.30, vor fi expuse în Piața Adormirea Maicii Domnului din Târgu Neamț zece automobile, toate folosite înainte de cel De-al Doilea Război Mondial.

Aceste mașini, conform legislației românești referitoare la patrimoniul cultural, reprezinte elemente de patrimoniu cultural-tehnic național, având regim special față de celelalte mașini care circulă azi pe drumurile publice.

Acest eveniment este o PREMIERĂ, automobilele fiind prezentate până acum doar la București.

Este pentru prima dată când prezentarea se face în țară, ca eveniment pilot, sub egida >Retromobil vine în orașul tău<„, transmite Vasile Ionesi.

Potrivit sursei citate, majoritatea mașinilor prezente la Antebellum 2021 au fost restaurate de către proprietari. Toate fac parte din patrimoniul cultural- național. Se reunesc tocmai aici, sub poalele Cetății Neamț, pentru că este o zonă unde istoria, credința și cultura sunt încă prezente, în oameni și locuri. Să enumerăm aici măcar atmosfera duhovnicească a sfintelor mănăstiri, Codrul de argint, Cetatea Neamț, Humuleștiul lui Creangă, Mihail Sadoveanu…

Sosirea acestor automobile deosebite în zona Neamțului presupune un efort deosebit. Sunt mașini care au roți de lemn. O parte vor ajunge pe roțile lor, altele pe platformă, însă toate sunt puse la punct din punct de vedere tehnic.

Aceste mașini vechi nu trebuie a fi ținute în garaj pentru a se bucura doar proprietarii de ele, ci trebuie să se bucure și oamenii de toate vârstele. Vă invităm, așadar, să le admirați și dumneavoastră, conform programului precizat!

Organizator din partea RCR este domnul Viorel Burcea- secția Vehicule antebelice, în colaborare cu Filiala Județeană Neamț”, a precizat Vasile Ionesi, secretar RCR Neamț.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate