Ziua Europei la Tîrgu Neamț

0

În fiecare an, de 9 mai pe tot cuprinsul continentului se serbează Ziua Europei, pentru a marca istorica declarație din 9 mai 1950 a ministrului francez de externe, Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franța și Germania, pentru eliminarea rivalităților din cele două state.

Și la Tîrgu Neamț, Ziua Europei a fost sărbătorită așa cum se cuvine, prin diferite manifestări culturale și artistice. Ea s-a marcat prin două evenimente, unul care a avut loc în Sala de Ședințe a Consiliului Local, urmat de un moment festiv în Piața „Adormirea Maicii Domnului”. Evenimentul a fost marcat  prin prezența delegației franceze alături de primarul orașului St. Just-St. Rambert, Alain Laurendon. Dintre cei invitați s-au numărat: prof. univ. academician Alexandru Zub, prof. univ. Mihai Lazăr, prof. univ. Mihai Dorin, inspector general adjunct Elena Laiu, cadre didactice, reprezentanți ai unor instituții publice, preoți.  În Sala de Ședințe s-au purtat discuții pe tema Ziua Europei, după care s-au înmânat Diplome de Onoare primarului Daniel Harpa și academicianului Alexandru Zub.

Alexandru-Zub
Alexandru-Zub

Alexandru Zub: Creația politică și morală e opera unor realități interne de cea mai profundă semnificație. Inteligeția românească a fost mereu preocupată de dimensiunea europeană a națiunii noastre , o dimensiune care era privită din punct de vedere etnocultural , al opțiunii morale dar și din punctul de vedere al unei construcții practice , al unui pragnatism, care cel puțin din sec al 19-lea a devenit un spirit care a animat câteva generații de-a rândul, pe seama cărora trebui să punem pregătirea ideii de unitate națională și realizarea graduală a

Mihai-Lazar
Mihai-Lazar

acestui proiect.

Mihai Lazăr: Am deosebita plăcere să particip la această acțiune de suflet. Sunt originar din Vânători-Neamț. Mă simt legat de această zonă și le mulțumesc celor care mau invitat. Felicit autoritățile locale pentru parteneriatul legat de autoritățile franceze. Noi românii suntem europeni de când este europa creștină.

Alain-Laurendon
Alain-Laurendon

Alain Laurendon, primarul orașului St. Just-St. Rambert: Cunoșteam la vremea respectivă legăturile dintre țări dar am dorit să creăm o legătură prin uniunea noastră. Uniunea Europeană a fost creată pentru pace, dar ea nu poate exista decât dacă există o dezvoltare economică și socială a țărilor. Trebuie ca țările să trăiască în pace și fraternitate.  Acest viitor îl vom construi împreună cu tineretul și pentru tineretul nostru.

profesor-Vranceanu-Vasile
profesor-Vranceanu-Vasile

Profesor Vrânceanu Vasile:  Și în școlile nemțene s-a avut grijă întotdeauna să fie cinstiți eroii neamului nostru românesc. Sunt mândru să văd aici și foști elevi, preoți, profesoare. Târgu Neamț este o așezare străveche, aici s-au găsit și elemente vechi făurite făcute de mâna omului. Urez oaspeților noștri bun venit  și îi așteptăm să mai revină pe plaiurile noastre nemțene.

Decizia serbării Zilei Europei a fost luată de Consiliul European de la Milano, din 1985. Ziua de 9 mai este o dată cu multiple semnificații Ziua Independenței României, sfârșitul celui de-al doilea război mondial și Ziua Europei.

Spre final, alături de invitații autorității locale,  un sobor de preoți a oficiat slujba religioasă.DSCN4700

Marilena STURZU

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate