Meșterul popular Ionela Lungu, despre Parada mascaților

0

În fiecare an, pe 2 ianuarie, centrul orășelului Târgu Neamț este închis accesului autoturismelor pentru că are loc „Festivalul Obiceiurilor și Tradițiilor de Anul Nou”, la care participă cele mai bune ansambluri de datini din zonă: Oglinzi, Nemțișor, Vânători Neamț, Humulești, Răucești și alte comune.

Tot acest bazin folcloric este încă unul foarte viu și poate tocmai de aceea miile de vizitatori sau oameni ai locului sunt entuziasmați de parada mascaților, ceea ce face ca acest eveniment să fie o atracție turistică.

Parada mascaților dăinuie de foarte multă vreme, se știe că încă de pe vremea lui Ceaușescu strada principală a Târgului era invadată atât de „bendzile” de mascați, cât și de turiștii care veneau de departe, chiar și străini. O bantă (chiar așa se citește, cum se aude, nu cu d) se diferențiază de o alta atât prin măști și joc, dar și prin bătăile specifice în dobe. Ritmul și bătaia celor din Humulești, să zicem, diferă de cea a celor din barieră. Cum și măștile celor din Oglinzi diferă de ale celor din Răucești.

Cea mai cunoscută explicație a purtării măștilor în noaptea de Anul Nou este aceea de a alunga spiritele rele din anul vechi. Mai puțin cunoscut e faptul că în noaptea dintre ani, omul poate fi altcineva decât cel care se supune unor rigori timp de 365 de zile, e singura zi din an când poate țipa, cânta, mergând din casă în casă urându-i pe oameni.

La sat oamenii se cunosc între ei, află că Gheorghe a furat o rață sau că Vasile are „darul” băuturii, de aceea cei mai mucaliți dintre bărbați merg cu uratul din casă în casă și, pe lângă urătura obișnuită, mai adaugă și una personalizată celui urat. Amuzant e că mascatul este cinstit cu un pahar de vin și bani, gazda neavând voie să se supere. De aia mai este o vorbă printre săteni „ai grijă, Culiță, să nu te ure de Anul Nou la urs”, adică să te afle tot satul și astfel te faci de râs.

În spatele măștii omul nu poate fi recunoscut, de aceea se poate elibera de o serie de constrângeri sociale, de tabuuri sau refulări.

Aceste măști se păstrează de la un an la altul, dar cei mai tineri își confecționează propriile măști, care pot fi din diferite materiale: blană, lemn, postav, piele, metal, fuior de cânepă, boabe de fasole.

Cele mai cunoscute formații (bante) care au prezentat: Plugul cu boi de la Humulești, Jocurile cu măști, Capra, Arnăuții, Dansul căiuților.

Respectul pentru autenticitatea repertoriului și a costumațiilor face din acest festival unul de referință pentru această zonă a țării.

Ionela Lungu

Sursa: ionelalungu.ro

Foto: Andrei Ștefan

Mai multe fotografii realizate pe 2 ianuarie 2020 la Festivalul din Târgu Neamț pot fi admirate AICI:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate