NEAMȚ: Liderii ALDE și Pro România, încântați de susținerea candidaturii lui Mircea Diaconu la președinție

1

Ziua de luni, 26 august, zi care a schimbat scena politică înainte de alegerile prezidențiale, este rezumată într-un mod echilibrat și suplu pe portalul G4Media.roFeed-back-ul așteptat de Mircea Diaconu în 2-3 zile a lovit din prima zi după anunțarea intenției de a candida ca independent.

Victor Ponta anunță primul că Pro România îl va susține pe Mircea Diaconu. Seara, mai repede decât bănuiam pe 7 august (vezi Fără patimă: Ziua când ALDE va pleca de la guvernaredar cam cu aceleași argumente principale, Călin Popescu Tăriceanu vestește ieșirea din coaliție, demisia imediată a miniștrilor, pleacarea sa de la președinția Senatului, renunțarea la propria candidatură și toată susținerea pentru independentul Diaconu. Foarte repede se află că viitoarea alianță politică va avea doi copreședinți (sau responsabili) neașteptați, Sorin Câmpeanu și Norica Nicolai.

Orizonturi cu potențial neașteptat în Neamț

Din acest moment, situația politică dintr-un județ ca Neamțul întrunește (în sfârșit!) suficiente elemente pentru a atrage (și) atenția națională. Județul e dominat autoritar de un PSD personalizat de președintele Ionel Arsene, nederanjat prin fapte – din motive binecunoscute – de un PNL personalizat de președintele Mugur Cozmanciuc. Ion Asaftei, șeful ALDE, ales vicepreședinte al consiliului județean din doar doi consilieri, e cel care a greșit total campania electorală pentru candidatul Daniel Chițoiu la parlamentarele din 2016. Are ocazia să-și confirme atașamentul față de valorile liberale cărora s-a afiliat odată cu înființarea organizației Partidului Liberal Reformator (2014). Anterior, în 2011, cu statut de pesedist influent, a găzduit la Hanul Răzeșilor cartierul general de campanie al candidaului partidului la celebrele alegerile parțiale pentru Colegiul 6 – Camera Deputaților, după decesul lui Victor Surdu. Candidatul tratat exemplar și susținut cu prietenie de Asaftei, dar zdrobit de aranjamentele vremii în favoarea băsistului Adrian Rădulescu, este nimeni altul decât Liviu Harbuz, actualul coordonator județean al Pro România. Dacă în privința trecerii de care se bucură Asaftei la vârful partidului său nu există certitudini publice, în cazul lui Harbuz lucrurile sunt la vedere – prietenia privilegiată cu Victor Ponta este dublată cel puțin de relația academică și profesională cu rectorul Sorin Câmpeanu. Adăugând acum catalizatorul Mircea Diaconu, care are în palmares lecția cruntă administrată pe zona urbană fudulilor din PNL Neamț la europarlamentarele din 2014, se prefigurează și o schimbare neașteptată a scenei politice la poale de Munte Sfânt al Dacilor.

Declarații fermecător de promițătoare

Lideri ALDE și Pro România din Neamț au fost întrebați dacă sunt sau nu încântați de candidatura lui Mircea Diaconu. Iată răspunsurile:

■ Ion Asaftei: „Ținând cont de disciplina de partid, mă supun votului majorității. În plan personal, îl apreciez pe Mircea Diaconu, îl stimez și am o afecțiune profundă pentru el. L-am primit acum un an cu toată eleganța în județ. Am fost singurul oficial care l-a întâmpinat, la Roman”.

■ Liviu Harbuz: „Îl susțin pe Diaconu, o fac cu toată inima, cu toată plăcerea. Îl iubesc și voi munci cu mare plăcere pentru el, voi aduna semnături. Veți vedea”.

O alianță care nu seamănă cu altele

Este de așteptat ca zilele, dacă nu orele următoare, să aducă clarificări publice legate de organizarea și funcționarea noii alianțe. Până atunci, ignorând cu hotărâre informațiile furnizate pe surse neprecizate, merită luate în seamă cele oferite la cald, în această etapă, de Liviu Harbuz: „Mircea Diaconu va fi susținut ca independent, nu e în niciun caz candidatul unei alianțe politice. Îl vom susține și pe partea de alianță parlamentară. Nici măcar nu se face un grup comun. Vor fi două grupuri care vor lucra împreună pentru a da jos guvernul sau pentru a face presiune pe guvern pentru ca politicile să n-o ia cu totul într-o direcție greșită. În teritoriu, fiecare partid rămâne pe culoarul lui. Nu s-a discutat nimic despre locale, despre altceva, nu se discută înainte de prezidențiale”.

Între timp, Călin Popescu Tăriceanu a confirmat că ALDE va vota în favoarea unei moțiuni de cenzură. Cât de repede, poate în cursul zilei de marți, în urma discuțiilor cu Autoritatea Electorală Permanentă, s-ar putea stabili modalitatea de reprezentare a candidatului independent în secțiile de votare.

Ultima oră: Campania electorală a lui Mircea Diaconu va fi condusă de Norica Nicolai.

Viorel COSMA

1 Comentariu
  1. Alex spune

    Cine a crezut in cel ce pleaca din PSD s-a inselat amarnic!!
    Pai un om plecat din orice partid pleaca ca nu mai are ce roade, a fos pus pe tusa. Nu pleaca ca el vrea sa faca ceva cu adevarat pt tara. Avem sute de cazuri in ultimii 30 de ani cu mutarile de la un partid la altul, si toti s-au mutat doar sa prinda ceva posturi caldute de unde sa suga!
    Deci in concluzie si pro romania e o teapa!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate