(NEAMȚ) O veste cu adevărat bună în ceea ce privește adopțiile din acest an (OFICIAL DGASPC)

0

DGASPC informează că numărul adopțiilor s-a dublat în 2021

Numărul copiilor adoptați s-a dublat în primele 3 luni ale acestuia an comparativ cu primul trimestru al anului 2020. Potrivit datelor centralizate de Biroul adopție, postadopție din cadrul DGASPC Neamț, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2021 au fost adoptați definitiv, prin încuviințarea instanței de judecată, 15 copii, în același interval de timp din 2020 fiind adoptați definitiv 7 copii. Dintre cei 15 copii adoptați anul acesta, 3 făceau parte din categoria copiilor greu adoptabili iar unul dintre ei a făcut obiectul unei adopții internaționale (părinți cu cetățenie română, rezidenți în Canada), după ce nici o familie din România nu l-a vrut.

Pe de altă parte, a crescut ușor anul acesta și numărul copiilor care au fost declarați adoptabili, fiind 16 astfel de cazuri față de 14 anul anterior.

Interesul nemțenilor de a deveni părinți este în continuare ridicat, în primele 3 luni din acest an 11 familii sau persoane reușind să obțină atestatul de familie adoptatoare, adică pot demara procedurile ulterioare de potrivire cu copiii existenți în sistem.

La nivel național există o bază de date cu copiii greu adoptabili care de mulți ani  așteaptă să fie luați în familie dar pe care nu îi dorește nimeni. Lista cu acești copii poate fi consultată de familiile atestate la sediul DGASPC Neamț.

La data de 31 martie 2021 în Registrul Național pentru Adopții figurau la categoria „greu adoptabili” 38 de copii din județul Neamț. Aceștia au fost declarați adoptabili de mulți ani dar nu au fost doriți de nicio familie din județ sau din țară. Principalele motive care i-au inclus pe copii pe această listă sunt afecțiunile medicale cu care au fost diagnosticați, etnia, vârsta, faptul că fac parte din grupe de frați sau nu s-a identificat nicio familie potrivită pentru adopție ori familia găsită a renunțat la adopție.

Potrivit legii, nu pot adopta familiile sau persoanele care au avut condamnări pentru infracţiuni comise împotriva persoanei, pentru consum ilicit de droguri sau persoanele care au problemele psihice.

De asemenea, nu pot depune o cerere la DGASPC în acest sens persoanele care au copii ocrotiți în sistemul de protecţie sau care au fost decăzute din drepturile părinteşti. 

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate