(TÂRGU NEAMȚ) S-a înecat cu un mic și acum e intubat la spital. Un martor reclamă lipsa totală a spiritului civic și a noțiunilor de prim ajutor

0

În cursul zilei de ieri, 20 ianuarie, într-un spațiu de alimentație publică din zona Pieței din Târgu Neamț au avut loc scene șocante. Un bărbat s-a înecat cu un mic și, din cauză că nimeni nu a intervenit pe loc, neștiind să acorde primul ajutor de tip manevra Heimlich, pacientul a intrat în stop cardiorespirator.

A fost, într-adevăr, chemată o ambulanță care a venit destul de repede, însă în cazuri de asfixiere cu mâncare orice secundă e prețioasă și pacientul poate muri în lipsa primului ajutor.

Potrivit cadrelor medicale de pe ambulanță, pacientul ar fi înghițit un mic cu totul și s-a înecat. Cei de pe ambulanță au reușit să îi scoată jumătate de mic din gât, care obstrucționa căile aeriene, și au început manevrele de resuscitare. Pacientul a fost predat la CPU Târgu Neamț, a fost resuscitat și a fost transferat cu un echipaj TIM la Piatra-Neamț, în stare gravă.

Surse medicale de la spitalul din Piatra-Neamț ne-au precizat că pacientul este intubat la Terapie Intensivă, iar medicii fac eforturi deosebite să îl mențină în viață. Din câte se pare, prognosticul este destul de rezervat.

Situația ne-a fost adusă la cunoștință de o postare publică pe rețelele de socializare, scrisă de un martor la eveniment. Problema expusă de acest martor arată pe de o parte lipsa totală a spiritului civic și, pe de altă parte, absența noțiunilor elementare de prim ajutor în situații de urgență.

manevra Heimlixh

Am luat legătura cu autorul postării, Valentin A., din Târgu Neamț, care ne-a precizat că a asistat la momentul în care bărbatul s-a înecat cu mâncare. Acesta ar fi dorit cu orice preț să acorde primul ajutor, dar fiind imobilizat într-un scaun rulant, nu a încăput printre ușile unității de alimentație publică pentru a ajunge la victimă pentru că era spațiul prea îngust (suntem în secolul 21 și în majoritatea spațiilor publice persoanele cu dizabilități nu au posibilitate de acces).

Nu a putut decât să asiste, cu durere și furie, la o scenă în care un bărbat se sufoca, era întins pe jos, inconștient, iar oamenii se adunaseră ca la circ, vorbind între ei și uitându-se pur și simplu la victimă. „Aș fi vrut să mă duc la el, să îi fac ceva, îl mușcam și de nas dacă era nevoie, știu ce înseamnă viața și problemele de sănătate, dar nu am încăput pe ușă. Lumea stătea și se uita. Acuz public lipsa spiritului civic! Dreptul la viață – fiți oameni măcar între oameni!”, a declarat Valentin.

Dacă simplii cetățeni gură-cască nu știau ce să facă în caz de asfixie cu mâncare, se pare că nici paznicii, dar nici angajații unităților de alimentație publică nu sunt instruiți să intervină în aceste situații: „Acel paznic ce lucrează zilnic în domeniul public ar fi fost bine să fi știut tehnicile de prim ajutor! Inclusiv civilii ce erau martori! Tehnicile de prim ajutor trebuie să fie învățate de toți … Educația”, a mai spus Valentin.

Cursurile de prim ajutor ar trebui incluse în programa școlară, dar și adulții ar trebui instruiți corespunzător, deoarece în anumite situații un minut poate face diferența între viață și moarte. De data aceasta, ambulanța a venit repede și s-a reușit resuscitarea pacientului. Poate dacă cineva ar fi intervenit și ar fi efectuat manevra Heimlich, astăzi pacientul ar fi fost acasă, nu intubat, în stare gravă, la spital.

După cele discutate pe rețelele de socializare, concluzia o trage un alt cetățean: „Este bine de știut manevra Heimlich. Uneori am putea chiar să ajutăm o viață”.

Iată sfaturile dr. Tudor Ciuhodaru pentru intervenția în caz de asfixiere cu mâncare:

Toți ar trebui să știm să facem asta. Heimlich și auto-Heimlich. Cum (te) salvezi atunci când apare înecarea cu un corp străin.

Încă un român a murit (! la mall, înconjurat de zeci de persoane)asfixiat cu mâncare. Ar fi putut fi salvat. Lipsa educației pentru sănătate este din nou letală. O manevră simplă poate face diferența dintre viață și moarte.

Citiți și: Un om a murit sufocat cu mâncare în Mall. Toți ar trebui să știm să facem asta: Manevra Heimlich și auto-Heimlich

Până când proiectul meu de lege privind predarea obligatorie a ,,Noţiunilor de prim-ajutor” în școlile din România va fi adoptat trebuie să știți:

A. Cum preveniți înecarea:

1. Mâncați fără grabă și mestecați bine.

2. Nu beți mult alcool înainte sau în timp ce mâncați.

3. Țineți obiectele mici departe de cei mici.

4. Utilizați corect protezele dentare.

B. Cum (te) salvezi: Heimlich și auto-Heimlich sunt manevre simple care (te) salvează atunci când apare înecarea cu un corp străin. Ce trebuie să faceţi:

1. Rămâneţi calm dar strigaţi după ajutor. Ajutorul sună la 112.

2. Fiţi siguri că victima se sufocă prin aspirarea unui corp străin (dacă obstrucţia nu e completă manevra nu e eficientă şi poate produce leziuni):

a) aspiraţie confirmată de martori, anturaj

b) nu mai poate vorbi, tuşi şi respira

c) pacient agitat, care se sufocă, duce involuntar mâna la gât iar ulterior îşi pierde conştienţa

3. Ridicaţi pacientul şi plasaţi-vă în spatele acestuia.

4. Îmbrăţisaţi pacientul, poziţionând pumnul mai puternic la nivel abdominal (între ombilic şi stern) peste care suprapuneţi cealaltă mână.

5.Aplicaţi compresia abdominală care trebuie să fie bruscă şi adâncă la nivelul abdomenului superior, de jos în sus şi din faţă în spate, ca și cum ați ridica pacientul. Se execută 5 astfel decompresii abdominale.

6. Repetaţi compresiile până când pacientul reuşeşte să expulzeze obiectul aspirat sau îşi pierde conştienţa.

7. Dacă victima îşi pierde conştienţa, poziţionaţi-o pe spate pe un plan dur și începeţi resuscitarea. Efectuaţi aceeaşi manevră după ce aţi încălecat picioarele victimei. Aplicați compresii bruşte şi adânci în abdomenul superior poziţionând mâna puternică între ombilic şi stern şi aşezînd cealaltă mână peste aceasta.

8. Solicitarea ajutorului medical specializat (! medic sau asistent ) este necesară indiferent dacă manevra are sau nu succes.

Ponturi:

1. Dacă pacientul încă poate tuşi încurajaţi-l să facă acest lucru în continuare. O tuse puternică dislocă adesea corpul străin.

2. Atenţie la căderea victimei care se sufocă! La un moment dat îşi va pierde conştienţa, va cădea şi se poate lovi.

3. La gravide şi obezi aplicaţi compresiile la nivelul toracelui, în partea inferioară a sternului.

4. Există şi auto Heimlich: împingeţi-vă cu abdomenul superior pe o suprafaţă orizontală dură, cum ar fi spătarul unui scaun.

Rețineți:

1. Sute de mii de oameni au fost salvaţi de ,,tratamentul antisufocare”.

2. Manevra Heimlich este metoda de dezobstrucţie a căilor aeriene în cazul unui pacient care se sufocă prin aspirarea unui corp străin.

3.Trebuie învăţată şi exersată în toate şcolile din România, ca şi multe alte noţiuni de prim-ajutor.

4. Pentru a fi cu adevărat eficiente noţiunile de prim ajutor trebuie cunoscute precum alfabetul sau tabla înmulţirii.

5. Asta prevede legea Ciuhodaru ce poate salva mii de vieţi dar aşteaptă de prea mult timp să fie adoptată. Sper să susțineți acest demers.

Și puțintică istorie. Doctorul Henry Heimlich a introdus această manevră încă din 1974 dar a aplicat-o prima dată la 96 de ani, salvând viaţa unei femei de 87 de ani, Patty Ris, care se îneca cu o bucată de hamburger la un cămin de bătrâni din Cincinnati. Cu această manevră au fostsalvate peste 100.000 de vieţi doar în SUA, printre care a preşedintelui Ronald Reagan, a primarului New York-ului Edward Koch şi a actorilor Elizabeth Taylor, Goldie Hawn, Walter Matthau, Carrie Fisher şi Jack Lemmon.

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate