O experienţă pozitivă la C.A.P. Tîrgu Neamţ [1972, File din istoria locală]

0

… Astfel se intitula un material publicat în Ceahlăul, în luna septembrie 1972.  Era vorba despre prezentarea realizărilor neagricole ale C.A.P. Tîrgu Neamţ, o unitate preorăşenească.  Despre ce realizări erau vorba vom afla lecturând acest material.

Încă de la începtul materialului aflăm că Adunarea generală a hotărât să depășească veniturile stabilite prin creșterea producției și a prestărilor de servicii. Aceiași adunare stabilea ca veniturile din aceste activități să fie de 190000 de lei la secția de teracotă și 231000 de lei la prestări servicii. „Faţă de 1.816.000 lei planificaţi pe întreg anul, numai pînă la 1 august 1972 se obţine 1.585.000 lei.” Cum era posibilă o asemenea realizare, se întreba reporterul, iar răspunsul constă în rentabilizarea și eficientizarea producției. „Atenţia principală a fost îndreptată spre secţia de cauciuc, pentru că aici trebuia să se obţină 70,1 la sută din venituri.

Constatîndu-se că ponderea cheltuielilor mari se datorau procurării materiei prime, consiliul de conducere a hotărît să-şi asigure un valţ, pe care şi l-au construit cu 20.000 lei credite din mica mecanizare şi 40.000 lei din fonduri propriu. Prin Întreprinderea de aprovizionare judeţeană îşi asigură necesarul de negru de fum, cretă, cauciuc natural. În felul acesta se obţine materia primă pentru intreaga capacitate de producţie a secţiei.”

Prin aceste măsuri și realizări, se puteau livra produse finite către numeroase unități din zone, precum: C.A.P. Răuceşti, Consiliul popular comunal Vînători, Cooperativa „Unirea” Tîrgu Neamţ ş.a. O importanță deosebita o avea secția de cauciuc care realizase după cum aflăm „numai pe 7 luni o depăşire de peste 769.000 lei.” . Produsele realizate aici erau dintre cele mai diverse: diverse garnituri cerute de întreprinderi de transporturi şi reparaţii auto, inele de cauciuc pentru etanşeizarea conductelor de irigaţii, capace şi cerculeţe de şi cerculeţe de gumă pentru bidoanele intrebuinţate de Industria laptelui, chingi pentru tapiţerie etc. „Unitatea a încheiat contracte ferme cu diferite instituţii şi întreprinderi, iar pînă în present n-a înregistrat nici un refuz la marfa livrată.”

O atenție deosebită a fost acordată și secției de teracotă prin aprovizionarea cu materie primă dar și prin atenția data calității produselor, „atît cahlele pentru sobele de teracotă, cît şi restul gamei de produse (ghivece nutritive, florare, etc.) au căpătat o estetică deosebită prin varietatea coloritului şi a luciului, calitatea fără cusur a produselor îndemnînd multe unităţi să încheie contracte cu C.A.P. Tîrgu Neamţ.” Beneficiari ai acestei secții erau Casa Casa pionierilor Tîrgu Neamţ, I.G.O. Tîrgu Neamţ, I. C. Piatra Neamţ ş.a.

În privința prestărilor de servicii, sectorul cel mai productiv era cel al însilozării gheții și a transportului de lemne pentru populație, unde prin „comenzi ferme unitatea a însilozat gheată atît pentru cooperativa de consum din oraş, cît şi pentru alte întreprinderi interesate. Transportul de lemne de la „Combustibilulˮ la cetăţenii oraşului este asigurat cu mijloace C.A.P.,  dîndu-se în felul acesta o replică speculanţilor.ˮ  Beneficiari ai transportului erau nu doar cetățenii, ci și alte unități.

Era de remarcat că, după 7 luni, prevedrile planului au fost „depăşite cu 48,2 la sută, în timp ce cheltuielile sint de 91,3 la sută. Fondul de acumulare este de 115 la sută cu toate că C.A.P. n-a mai avut in cultură 500 de ha. teren care a fost dat la complexul de vaci Tîrgu Neamţ.ˮ

Pentru viitor, adică pentru 1973, activităţile industriale vor lua o extindere mai mare. Aşa, s-au planificat din acest sector venituri de 4.300.000 lei, iar la sfîrşitul cincinalului veniturile planificate a se obţine din acest sector se vor dubla.

Iată deci, argumente convingătoare care atestă că activităţile industriale constituie un filon de însemnate venituri.

Prof. Emanuel Bălan

Sursa: Ceahlăul, nr. 1407, 3 septembrie 1972, p. 3.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate