Procesiunea de Florii, o tradiție la Târgu Neamț [Galerie FOTO]

0

În după- amiaza zilei de sâmbătă, 20 aprilie (Sâmbăta lui Lazăr). numeroși credincioși, preoții și dascălii parohiilor din Târgu Neamț au participat la tradiționala procesiune de Florii.

Manifestarea religioasă a debutat la Biserica „Sfântul Nicolae” de la poalele Cetății, cu slujba de Vecernie. Aici a fost punctul de întâlnire al preoților și creștinilor,printre care s-aunumărat și Dănuț Andrușcă- deputat de Neamț, primarul Daniel Harpa, consilieri locali.

Convoiul religios a traversat centrul orașului si a ajuns la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”.

În fața procesiunii au mers câțiva tineri îmbrăcați în straie tradiționale, cu o icoană de dimensiuni mari reprezentând scena Intrării Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, cu Sfânta Cruce și cu prapuri.

În timpul procesiunii de Florii, credincioșii au ținut flori și ramuri de salcie în mâini, intonând alături de preoți cântări specifice acestui eveniment religios.

La Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din centrul orașului, preoții au citit rugăciuni pentru binecuvântarea pelerinilor.

La final, s-a rostit un cuvânt de învățătură, preoții vorbind despre importanța și semnificația acestui pelerinaj de Florii, devenit tradiție în orașul de pe Valea Ozanei.

Acest eveniment religios ne amintește de intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim. Este singurul moment din viața Sa pămânească în care Iisus acceptă să fie aclamat ca Împărat. Mântuitorul a intrat în Ierusalim șezând pe mânzul asinei, înconjurat de cei 12 Apostoli, iar mulțimea l-a întâmpinat cu ramuri de finic  și cântări de bucurie: „Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului!” (Ioan 12,13). După Florii, urmează Săptămâna Patimilor lui Hristos, care culminează cu Răstignirea Sa pe Cruce.

Pelerinajul este o procesiune de mărturisire a credinței, un semn al libertății și dorinței de a căuta sfințenia, o prevestire a Sfintelor Paști, o binecuvântare și o bucurie de sărbătoare creștină.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate