Parcul de la poalele Cetății Neamț – trecut, prezent, viitor

8

Parcul de sub Cetate: trecut, prezent și viitor

Nu există turist care să fi trecut prin Târgu Neamț fără să oprească la Cetatea Neamț. Mulți dintre ei, cu siguranță au poposit timp de câteva minute pe o bancă din parcul de sub Cetate, atrași de mirosul castanilor sau mirajul priveliștii parcă scoasă din ramă.

Parcul de la poalele Cetății Neamț se întinde pe o suprafață de 2,25 hectare. „A fost amenajat pe locul supus inundațiilor de pârâul Nemțișor, în urma extinderii vetrei târgului ” (Gavril Luca)În zona învecinată, au fost descoperite urme arheologice ale fostului sat Vasilăuți, care, în urmă cu sute  de ani, a fost mutat din cauza deselor inundații.

Cu o vechime măsurată în secole și abandonat de oficialitățile locale din cauza lipsei de fonduri pentru reamenajare, parcul de la poalele Cetății poate fi personificat drept un muzeu, unde întâlnești ruinele unor clădiri pline de istorie și amintiri din ultima sută de ani.

Pe terenul din parc a fost construită acum 10-12 ani o Sală de Sport – singura clădire recent amenajată.

 Vechea berărie – actual wc

De la depărtare, se observă o clădire ce pare a fi o terasă de vară frumos ornată cu plante dIMG_3505ecorative. Cu cât se apropie mai mult, neștiutorii realizează că s-au înșelat. Nu e terasa pe care și-o imaginau, sunt doar ruinele a ceea ce a fost odată atracția verii pentru părinții și bunicii nostri. Berăria din centrul parcului se află în paragină de mai bine de 20 de ani.

O parte din pereții clădirii este acoperită de graffiti. Tinerii târg nemțeni de acum patru, cinci ani (după intensitatea culorilor) s-au gândit că e locul ideal să-și exerseze talentul…

Nu demult, copii din vecinătate se jucau aici, în clădirea abandonată. Din lipsa unor spații special amenajate, găseau această locație ideală pentru a se plimba cu rolele,  pentru a juca șotron sau pur și simplu pentru a sta pe o bancă și a povesti, când afară ploua. Menționez că banca se afla în interiorul terasei, după ce a fost smulsă din ciment și mutată acolo.

Natura s-a instalat chiar și pe acoperișul clădirii părăsite, unde se observă copăcei cu rădăcini bine înfipte în beton.

În parcul de sub Cetate nu există toaletă publică, însă, dacă te apropii de ruina terasei, de camera din interior, care până acum vreo 10 ani avea pus un lacăt pe ușă, un miros caracteristic atestă întrebuințarea clădirii pe post de wc.

Singurul ștrand din Târgu Neamț: Atracția verii – Investiție păguboasă – Reabilitare?

În timpul regimului comunist, în Parcul de sub Cetate a fost amenajat un ștrand, singurul din Târgu Neamț. În zilele libere, târg nemțenii veneau aici, beau o bere pe terasă, mâncau un mic și înotau. Era cel mai plăcut mod de a-ți petrece o duminică în familie sau cu prietenii pe timpul verii, în orașul Târgu Neamț. Cei de vârsta a doua și a treia își amintesc și acum cât de frumos era: „Mergeam în parc cu sotul și copii, ne întâlneam acolo cu prietenii de familie. Terasa era plină de oameni, de obicei. Ne relaxam după o săptămână grea de muncă. Nu țin minte sigur, dar parcă murise un om înecat în strand. Cred că de asta l-au secat de apă și l-au închis. Oricum, eu nu m-aș mai fi dus, că sunt bătrână, dar măcar pentru nepoți să-l deschidă, că se duc până la Piatra la ștrand și cheltuie atâția bani!”, aflăm de la doamna Maria (69 de ani).IMG_3473

Spusele ei sunt confirmate de o serie de adolescenți, într-un articol recent apărut în Ziar Târgu Neamț (Nemulțumirile târg nemțenilor). Nu puțini la număr sunt tinerii care „migrează” în alte orașe pe timp de vară, la Piatra Neamț sau la Pașcani, unde există ștrand sau piscină:  „Vara aș prefera să merg zilnic la ștrand aici, în Târgu Neamț, nu doar de două, trei ori e lună, la Piatra Neamț. Vechiul ștrand ocupă un sfert de parc, e mare și ar putea fi reamenajat. Ar face Primăria bani, ar fi și târg nemțenii mulțumiți”, spune Elena B. (22 de ani).

Bazinul părăsit are o adâncime de aproximativ trei metri, 30 de metri lățime și 40 de metri lungime. Zace în paragină de peste 20 de ani și este un adevărat pericol pentru copiii care se joacă în parc. Deseori, se urcă pe bordura ștrandului și își testează abilitățile de a merge drept, cu mâinile întinse, fără frică de înălțime…

Bazinul s-a dovedit a fi o atracție și pentru tinerii pasionați de graffiti. Aceștia au profitat de lipsa de interes pentru reamenajarea ștrandului și i-au decorat pereții interiori cu desene.

Nici natura nu se lasă mai prejos, buruienile ornează întreg bazinul. Dimenisiunile copacilor cu rădăcini adânc înfipte în crăpăturile de la baza ștrandului sunt dovada atâtor ani trecuți de când locul se află în paragină.

  • De ce s-a închis ștrandul de la poalele  Cetății?

Ștrandul necesita alimentare cu apă de la rețeaua publică, care mai trebuia și încălzită în prealabil. S-a dovedit a fi o investiție păguboasă, așa că autoritățile locale l-au închis. Aceasta ar fi explicația, din spusele lui Gavril Luca (cartea Târgu Neamț. Monografie)

  • Zvonuri de reamenajare

În aprilie 2009, parcul a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani unei firme private din Târgu Neamț (AG San Invest, la care a fost acționar actualul consilier local Mihai Stoica). Pentru o perioadă, porțile s-au închis, restricționând accesul trecătorilor. Propunerile investitorului vizau construirea a cinci module de cazare, amenajarea unor piscine pentru copii și adulți în locul fostelor ștranduri, un restaurant și o cofetărie, o berărie cu access spre piscină, loc de joacă pentru copii. Deși, prin formularul de ofertă, firma se angaja să înceapă „imediat lucrările de amenajare descrise în memoriul justificativ“, parcul de sub Cetate a rămas tot în ruină, iar târg nemțenii- dezamăgiți că promisiunile nu s-au adeverit. Societate AG SAN Invest a cerut rezilierea contractului motivând costurile prea mari, raportate la beneficii…

Porțile parcului s-au redeschis pentru public  în iulie 2010, la propunerea consilierului local Vasile Dron și în urma nemulțumirilor locuitorilor. Un alt motiv pentru a da lacătele jos de pe porțile parcului a fost sărbătorirea celei de-a X-a ediții a Zilelor Cetății Neamț.

În anul 2011, parcul a fost dat în administrare firmei CIVITAS de către administrația locală. Deși s-a făcut curățenie, s-a cosit spațiul verde, s-a văruit, s-au montat unele bănci noi, aspectul  de ansamblu a rămas dezolant pentru ochii trecătorilor. Tot în 2011, Iftime Petrariu, viceprimarul orașului atunci, declara: Pentru parc ar fi două variante: să fie amenajat ca o zonă de agrement, cu loc de joacă pentru copii, printr-un proiect finantat de Fondul de Mediu cum s-a făcut în parcul de lîngă Casa Culturii, sau să se facă un parc de distractii printr-un parteneriat public-privat“.

În septembrie 2012, Primăria Târgu Neamț a făcut demersuri pentru  construi un bazin de înot didadctic în locul fostului ștrand din parc. Bazinul trebuia să intre în proprietatea Primăriei, iar aceasta să-l dea în administrare Clubului Sportiv Școlar. Inițial, acel bazin de înot didactic trebuia să se facă pe strada 1 Decembrie, în apropierea Centrului de Prelucrare a Produselor Pădurii- proiect aprobat de autoritățile centrale încă din legislatura trecută. S-au purtat discuții la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, iar toate costurile pentru construirea bazinului acoperit urmau să fie suportate, prin proiect, de către Compania Națională de Investiții. Deși bugetul local nu ar fi fost afectat, CEVA a mers prost iar proiectul a fost abandonat.

Alte ruine

IMG_3531

Pe timpul comunismului, exista și un bazin de înot pentru copii, de dimensiuni mai mici. Ruinele încă se observă, în spatele Sălii de Sport. Tot prin acea parte a parcului, era o clădire cu vestiare, din spusele bătrânilor care încă își mai amintesc. Prin anii 90, respectiva clădire a fost demolată, fiindcă reprezenta un risc pentru cei care se aventurau înăuntru. A mai rămas doar temelia, acoperită în totalitate de buruieni înalte.

De-a lungul aleii, sunt amplasate statuile lui Ion Creangă, Vasile Conta, Mihail Sadoveanu și Ștefan cel Mare – personalități de mare însemnătate pentru nația română, care au trait și în aceste zone. Operele de artă sunt realizate de un grup de student de la Arte Plastice- Iași, între care și Gheorghe Gh. Ghiorghiță din Târgu Neamț. Trecătorii se chinuie să le deslușească chipurile mutilate de huligani. Deși au fost remodelate în iulie 2011, statuile au ajuns din nou într-o stare deplorabilă: Ion Creangă are urechea dreaptă distrusă, Mihail Sadoveanu- nasul ciopârțit. Bustul lui Vasile Conta a rămas întreag, dacă nu luăm în considerare plăcuța cu numele și anii de viață, crăpată din motive incerte. Cât despre bustul lui Ștefan cel Mare, cineva a încercat să-i radă mustața.

Spațiile verzi

După o scurtă plimbare, orice trecător constată că spațiile verzi nu sunt întreținute corespunzător. În fiecare parc , din orice oraș, sunt plantate flori. Nu și aici. Noroc de bumbăceii sălbatici, care au răsărit printre buruienile ieșite la loc de cinste, pe locul destinat florilor. Într-adevăr, se cosește iarba când și când. Dacă în urmă cu două săptămâni doar curajoșii s-ar fi aventurat prin bălăriile crescute printre copaci, înalte de 30- 40 cm,  acum iarba e cosită.

Singura alee asfaltată nu pare a fi măturată constant. Turiștii care se plimbă prin parc, se împiedică deseori și zâmbesc la denivelările de pe alee. Târg nemțenii sunt puțin mai norocoși… cunosc terenul și merg săltat. Uneori, au noroc să găsească o bancă pe care să se odihnească timp de câteva minute. Nu mă refer la o bancă neocupată, ci la banca de sine stătătoare! Câteva bănci au fost practic smulse din ciment și furate. În ultimii ani, autoritățile locale au înlocuit băncile dispărute peste noapte. Din acest motiv, design-ul și vechimea lor diferă . La fel și în cazul coșurilor de gunoi amplasate pe marginea aleii. Unul are 20 de ani, altul cinci.

Parcul de sub Cetate- țarc pentru animale

Unii târg nemțeni, care locuiesc în vecinătatea parcului, folosesc terenul drept imaș. Zilnic, trecătorii pot observa cârduri de rațe sau găini care se plimbă nestingherite:IMG_3479

Din paragină renaște?!

Primăria Târgu Neamț a depus în anul 2013 la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est un proiect pentru amenajarea parcului de sub Cetate. Obiectivul general al proiectului intitulat Înființare Infrastructură de agrement – piscină acoperită și funcțiuni anexe este promovarea produselor turistice din arealul Târgu Neamț în vederea creșterii atractivității turistice la nivel național și internațional.

Valoarea totală a investiției este de 7 816 855.60 lei. 50% din cheltuielile eligibile ar urma să fie finanțate din fonduri europene.

Conform planurilor de construcție, parterul va cuprinde următoarele încăperi: hol recepție, zonă vestiare, depozit vestiare, hol circulație + scară, depozit, grup de prim ajutor și piscină. La etaj se vor construi terasă, birou, GS, centru și terasă de fitness, centru de culturism:

Deocamdată, nu rămâne altceva de făcut decât așteptarea alocării de fonduri. Durata de implementare nu poate depăși data de 31 Iulie 2015.

Tentative de reamenajare au fost și vor mai fi. Târg nemțenii nu pot decât să spere că, în viitorul apropiat, parcul de sub Cetate va arăta așa cum ar trebui, la standarde europene, într-un oraș european.

Andreea Trăsnea

8 Comentarii
  1. nicu spune

    Functionalul acestui proiect nu e ton cu obiectivul dorit, acela de a creste atractivitatea turistica.
    E o ghereta ceva mai mare ce acopera cateva incaperi cu scopuri total aiurea si fara legatura cu monumentul istoric ce sta cocotat pe deal , si cu naratiunea lui Creanga . Lucruri ce puteau fi exploatate in acest proiect , pentru a reusi o schimbare in bine a turismului zonal.
    Total neinspirat acest proiect.
    Mi.as fi dorit sa vad un parc rustic in care sa fie inglobate elemente literaro.istorice specifice zonei noastre , expuse sub forme dinamice ,cu efect de informare dar si de petrecere a timpului liber, de distractie si relaxare.
    Trebuia ceva original in care sa se regaseasca o poveste inedita , care sa atraga clientela turistica.
    Nu cu un astfel de proiect cu lipsa de creatie si identitate. Ce nu reda nimic din specificul zonei.
    Pacat de locatie si de banii aruncati pe un astfel de proiect.

    1. NINA spune

      Acest proiect seamana izbitor cu ceea ce s-a facut la Piatra neamt in anii 2007-2008..de unde se trage concluzia ca ,grupul infractional organizat de la conducerea judetului din acei ani lucrau in echipa de partid!Ma mir ca acum alta conducere continua propagandistic povestea asta de mare insucces! PE CAND PROIECT CU TEREN DE FOTBAL IN PANTA ,SAU PARCURI FACUTE IN PADURE?? DUPA MODEL PRIMARIEI VANATORI CARE ARE PISTA DE BICICLETE IN PRUNDUL OZANEI,sau parcul din padure de la Oglinzi facut de primarul fost pdl,FOST pc..ETC… apotoaiei actual pnl…Dupa cate stiu doamna primar de la Vanatori e PSD,nu??ARNAUTU INAINTE DE A PICA DIN FUCTIE URLA IN GURA MARE CA FACE TELEGONDOLA CARE SA URCE LA CETATE CU PLECAREA DIN OBOR…ETC..ETC..CA TURISTII SA SE INTOARCA CU TRASURI DE AGREMENT DE LA OGLINZI IN ORAS…!Porcariile expuse verbal de fosta administratie au ajuns pana acolo incat anuntau sus si tare ca au inceput lucrarile la centura orasului,la varianta ocolitoare care trece prin Oglinzi-SLATINA… si ajunge tocmai in bariera orasului..etc..etc.,.,.E PLINA PRIMARIA CU DOCUMENTATII DE GENUL ASTA ,,FARA NICI O SANSA SA FIE PUSE vREODATA IN PRACTICA ,AVAND DOAR ROL DE FURACIUNE DIN BUGETUL ORASULUI.ACESTE PROIECTE TREBUIE EXPUSE PUBLIC SI ARATATE CETATENILOR explicand PE CE S-A CHELTUIT banii AIUREA, SI NU SCOASE DIN SERTAR DE NOUA ADMINISTRATIE CA SA SE LAUDE SI ACESTI NOI CONDUCATORI CU ELE!

  2. NINA spune

    Un articol ff complex si documentat! Felicitari! In 2012 inainte de alegeri ,Rogin candidatu imi aburea capul cu acest proiect.Vad ca au fost vorbe,vorbe..ca si acum de fapt!Si aici la fel ca si la Oglinzi! PARCUL DE SUB CETATE INGHITE DUPA PAREREA MEA 30 MIL DE EURO….CEL PUTIN.CINE-I INVESTESTE SI PENTRU CE???DACA S-AR INVESTI…VA FI O A DOUA SC PERLA INVEST SRL FALIMENT!! VISE ..VISE..VISE…..INTENTIA E LAUDABILA DAR NU ARE NICI O LEGATURA CU REALITATEA ACEST PROIECT!Pentru 2 luni de vara…e discutabil daca acesta investitie de strand e profitabila.ASA CA ..USUREL CU ILUZIILE!DACA S-AR DARAMA PROSTIA DE CLADIRE DIN PIATRA ,SA SE ELIMINE ASTFEL WC-UL PUBLIC ,AR FI FF BINE SI NU AR COSTA CINE STIE CE SUME.IN REST..ALEILE DEJA SUNT NEFOLOSIBILE , IAR CURATENIA SI VARUIREA COPACILOR NU AR COSTA MARE LUCRU.

    1. nicu spune

      Bine punctat. Tema de proiect cat si rezultatul acesteia sunt prost alese. Nu se va castiga nimic dintr.un astfel de demers. Nici bani si nici atragere de turisti.
      A ..ba da ! Se castiga la capitolul atragerii de prostime ce isi vor pune stampila in toamna si care pot pune botul la o idee din asta cu o baltoaca acoperita.
      Risipa fara rost. Sau doar un simplu pretext de propaganda politica.

  3. NINA spune

    si inca oo completare importanta! BUSTUL LUI ION CREANGA ESTE ASEZAT PE BUSTUL LUI VASILE CONTA SI INVERS! CITITI ETICHETELE DE PE SOCLURI SI VEDETI CE PROSTIE S-A FACUT PRIN 94 CAND DIN NEATENTIE S-AU MUTAT ACESTE STATUI DIN ZONA UNDE ACUM ESTE CONSTRUITA POSTA ,IN PARC!

  4. NINA spune

    Cand s-a sapat fundatia pentru sala de sport din parc..s-au gasit iar vestigii arheologice ,peste care s-a trecut cu vederea tot din cauza ca sa nu se incurce proiectul guvernamental de finantare!Posibil sa fi fost o cetate dacica care care ar incepe in zona unde este construit spitalul …(sub spital)trece prin parc ,si se duce tocmai in Condreni!Sursa..profesor Dumitru Constantinescu -cetate si Vranceanu Vasile!

  5. NINA spune

    Vedeti cati bani a cheltuit orasul pe documentatii fantasmagorice ,proiecte …etc,,,care nu se vor pune niciodata in practica din lipsa de bani???Aceste proiecte platite deja, nu mai sunt de actualitate .Sunt curios cate TONE DE ASTFEL DE documentatii A LASAT ARNAUTU IN PRIMARIE..SI CARE ACUM SERVESC DOAR CA MATERIAL DE PROPAGANDA ELECTORALA ???!!Asta da afaceri cu firme de proiectari si consultanta!Oare nu sunt tot aceleasi firme de proiectari care au ingropat in datorii primariile din tot judetul ,pe vremea conduceri ACTUALULUI LIBERAL si antibasist PRUTEANU???????

  6. Lilly Constantinescu spune

    M-am regasit in acest articol…am fost unul dintre acei copii care isi petreceau vacantele la bunicii care locuiau chiar peste parc..o copilarie minunata…mi-amintesc de taberele de copii care poposeau acolo,corturi,gratare incinse,spectacole si multa veselie ..nu exista nici o scuza pentru modul in care arata acum zona…este cel mai clar exemplu de proasta gestiune a tuturor celor care,in atatia ani nu au facut nimic,rusine…hoti si incompetenti!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate